Roditelji Sretna mama 14. svibnja 2018.

Tko spava više nakon rođenja djece - žene ili muškarci?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tko je umorniji? Tko više radi? Vječna su pitanja o kojima se priča u mnogim obiteljima

Svi znamo da imati malu djecu u obitelji vjerojatno znači manjak sna za odrasle ukućane. Novo istraživanje, Američke akademije za neurologiju i Sveučilišta Georgia Southern, potvrđuje da žene koje imaju djecu spavaju manje od onih koje nemaju.

Prema istraživanju, dok žene ne uspijevaju uhvatiti puno sna tijekom prvih nekoliko djetetovih godina, ciklusi spavanja njihovih partnera nisu se ni malo promijenili.

beba majka spavanje Možda te zanima... Savjeti za preživljavanje za neispavane mame Beba

U istraživanju, u kojem je putem telefona intervjuirano 5,805 ljudi diljem SAD-a, pitali su muškarce i žene o njihovim navikama spavanja - koliko dugo spavaju, koliko dana su se osjećali umorno u posljednjih mjesec dana, itd. Istraživači su prikupili i informacije o dobi svakog sudionika, rasi, broju djece, pa čak i navikama tjelovježbe. Obratili su pozornost i na stvari kao što su hrkanje i neke druge faktore koji su poznati po tome da remete zdrave navike spavanja.

Ispitano je 2,908 žena koje su imale 45 godina ili manje, a jedina njihova zajednička poveznica su djeca u kući. Sve manje od šest sati sna smatra se nedovoljnim, a 62 posto žena izjavilo je da nedovoljno spavaju. Također, istraživanje je utvrdilo da je vjerojatnost nedovoljnog spavanja povećana svakim djetetom u obitelji.

No, najzanimljiviji dio istraživanja je činjenica da se ciklusi spavanja muškaraca ne prekidaju na isti način kao kod žena.

majka jastuk umor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Glavna autorica istraživanja, dr. Kelly Sullivan, ističe: "Naše istraživanje je pokazalo ne samo da žene ne spavaju dovoljno dugo, one pokazuju znakove umora tijekom cijelog dana".

Istraživanje nije zapravo pokazalo iz kojeg razloga mame ne spavaju dovoljno, imaju li bebe koje se više puta bude po noći ili stariju djecu koja im često dolaze u sobu. Jedina zajednička poveznica tih umornih mama su djeca u kući.

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Također, mame s djecom više se brinu i ta ih briga definitivno češće drži budnima nego njihove partnere. Spavanje je svakako ključni dio svačijeg zdravlja, ali druga istraživanja pokazala su da ženama zapravo treba više sna nego muškaracima.

spavanje žena muškarac Možda te zanima... Žene trebaju 20 minuta više sna od muškaraca Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.