Trudnoća Planiranje trudnoće 01. kolovoza 2021.

Idealan broj: Kako smo shvatili da ne želimo više djece?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rođenje djeteta je velika sreća za svaku obitelj, međutim svaka obitelj ima svoj 'idealan broj' djece. Donosimo ti iskustva mama i njihove razloge za odluku da više neće rađati

Neke žene žele imati veliku obitelj, dok druge rode jedno dijete i kažu "jedno i dosta". Kako znati da ste završili s rađanjem? Mame sa stranice CafeMom opisale su svoja iskustva i kada su znale da ne žele imati još jedno dijete. Naravno, bez obzira na sva tuđa iskustva, vi najbolje znate što je dobro za vas i koliko velika obitelj vas ispunjava.

Ponekad je teško reći ljudima da veći broj nije uvijek bolji. Dok su neki vrlo brzo spremni za oproštaj od pelena, drugi nažalost te odluke moraju donositi zbog zdravstvenih problema te problema s neplodnošću. Pročitajte neke od odgovora koje su te mame podijelile.

Možda te zanima... Treća beba pa opet dečko? Zašto je bitno što selo misli? Roditelji

1. Financije

"Znali smo da više nećemo imati djece kada nismo imali dovoljno novaca za adaptirano mlijeko. To je to", anonimna mama.

2. Blizanci

"Mislila sam da ću imati jedno dijete i gotovo. Dobila sam blizance. Tako da sam sad stvarno završila. Nisam htjela puno djece. Željela sam jedno (ali sad sam sretna s dvoje) kako bih mogla svoje vrijeme i energiju usredotočiti na njega", mama StephD710.

3. Postporođajna depresija

"Znala sam da neću imati drugo dijete dva dana nakon što sam došla iz bolnice, bila sam"pogođena" postporođajnom depresijom koja je trajala skoro cijelu godinu. Čak i kad sam bila bolje, znala sam da samo želim jedno dijete. Preživljavanje postporođajne depresije učinilo me samosvjesnom i naučilo toliko vrijednih lekcija, uključujući i poznavanje mojih granica. Odlučila sam da važnije dati sinu (i suprugu) sretnu i  zdravu mamu nego brata ili sestru", Jen Schwartz (blog The Medicated Mommy).

Upozoravajući znakovi postporođajne depresije

4. Težak porod

"Željela sam petero djece, ali skoro sam umrla kad sam rađala četvrto, pa sam bila prisiljena stati", anonimna mama.

5. Moje tijelo je odlučilo umjesto mene

"Moje tijelo ne želi više ostati trudno. Prošla sam sve pretrage i ne znaju zašto odjednom ne mogu ostati trudna. Jedini razlog koji moj liječnik navodi je možda zato što sam ušla u menopauzu, ali tko zna. Željeli smo još jedno dijete. Kako vrijeme prolazi, postajem starija i shvatila sam da je gotovo", mama Raeann11.

Možda te zanima... 8 razloga zašto ne želim ponovno zatrudnjeti Trudnoća

6. Oduvijek sam znala

"Kad sam bila trudna s prvim djetetom znala sam da više nikad ne želim ostati u drugom stanju", mama PinkButterfly66.

Zašto nemate djecu? Pet dobrih odgovora slavnih žena

7. Ne želim više mijenjati pelene

"U vrijeme kada moji blizanci više nisu nosili pelene, čuvala sam kći od prijateljice koja je bila godinu dana mlađa od mojih sinova, i tada sam znala da više to ne želim učiniti ponovno. Više nisam željela mijenjati pelene", mama M4LG5.

8. Savjeti prijatelja

"Znala sam da sam da sam gotova s rađanjem kada su mi dvije prijateljice koje su zatrudnjele s trećim djetetom šest mjeseca nakon rođenja drugog rekle: "Stani nakon drugog! Prihvati naš savjet!". Isti savjet sam dobila od svoje tetke: "Nakon dvoje, brojčano si pobijeđen. Možeš imati i šest, ako si odlučio imati troje", Kenna C.

Zašto smo ponosni što imamo samo jedno dijete

9. Samohrana mama

"Bila sam samac i imala sam troje djece i mislila sam da nikad neću upoznati nekoga i tako su okolnosti odlučile za mene", mama MysticLove.

Možda te zanima... Mama šestero djece: 'Svi imaju istog tatu, hvala što pitate' Roditelji

10. Četiri je puno za žongliranje

"Gotova sam, upravo sam rodila četvrto dijete. Uvijek sam željela djecu, ali nikad nisam odlučila koliko. Jedino sam uvijek znala da želim imati dječaka i djevojčicu. Imamo dvije curice i dva dječaka i ono što je presudilo je da emocionalno i mentalno više ne mogu", mama Rachel216.

11. Kada pogledaš u bebu i ne želiš još jednu

"Kad pogledaš u bebu, kažeš "slatko, ali drago mi je što nije moja", onda si gotov", anonimna mama.

Mama blogerica iskreno: 20 stvari koje morate znati nakon što 'istisnete' bebu iz sebe

12. Bolan porođaj

"Kada sam rađala treće dijete, okrenula sam se svom mužu i rekla: "Nema više! Nemam želju imati još jedno dijete", anonimna mama.

Možda te zanima... Nakon prvog poroda mislila sam da nikad više neću rađati Roditelji

13. Loše zdravlje

"Znala sam da sam gotova kada je liječnik rekao: "Sljedeća trudnoća može proći dobro ili te ubiti. Ne preporučujem da ponovno ostaneš trudna", mama Momtoone07.

14. Sin s posebnim potrebama

"Mom sinu su dijagnosticirali autizam kada je moja kći imala šest mjeseci. To je uveliko zapečatilo dogovor da više ne želimo imati djecu. On bi bio jedino dijete da smo autizam otkrili ranije",  mama The Lady Amalthea.

15. Imamo kćer i sina

"Moj suprug i ja razgovarali smo o tome prije braka. Dogovorili smo se da ćemo imati djecu različitih spolova, ako budu dvije djevojčice ili dva dječaka, ići ćemo na treće dijete. Ako budemo imali djevojčicu i dječaka, gotovi smo na broju dva. Naše prvo dijete bio je sin, a tijekom druge trudnoće odlučila sam da više nikad ne želim biti trudna, bez obzira na spol djeteta i moj muž se složio sa mnom. Srećom, naše drugo dijete je bila djevojčica, tako da imamo dječaka i djevojčicu koje smo željeli", Anonimna mama.

trudnica, djeca, treće dijete Možda te zanima... Razmišljate li o trećem djetetu? Trudnoća

16. Muž je odlučio

"Moj muž mi je rekao da smo gotovi. Složili smo se oko broja tri i imamo troje djece. Želim četvrto dijete, ali on ne želi. Ja i dalje radim na tome, osjećam kao da nije gotovo. Uvijek sam željela više djece, ali prihvaćam stvarnost i živim s tim", anonimna mama.

Planirate li još jedno dijete u četrdesetima?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci