Beba Mama poslije poroda 19. svibnja 2013.

Majke djevojčica žive duže od majki dječaka

mama, djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od teorija zbog čega žene, koje su nosile dječake, žive kraće jest to što dječaci imaju više testosterona, što slabi imunološki sustav

Majke dječaka žive kraće od majki koje su rodile djevojčice, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Turku u Finskoj, objavljeno u časopisu Royal Society journal Biology Letters i u znanstvenom časopisu Nature.

Proučavajući živote više od 11.000 majki, koje su živjele u Finskoj u razdoblju od 17. do 20. stoljeća, kada nije bilo pristupa medicinskoj skrbi ili kontracepciji, znanstvenici su došli do zaključka kako će životni vijek žene, koja je zadnje dijete rodila u 37. godini, varirati ovisno o spolu njezine djece. Ako nije imala niti jednog sina, živjet će još 33.1 godinu, a ako je imala šest sinova, živjet će još 32.4 godine.

Životni vijek skraćuje se samo majkama, a ne i očevima

To znači da su žene, koje su rodile više muške djece, živjele prosječno osam i pol mjeseci manje, nego one koje su rađale samo djevojčice. Na kraći životni vijek majki dječaka nije utjecalo niti bogatstvo, niti socijalni status majki. Istraživanje je pokazalo i to da se životni vijek skratio samo majkama, ali ne i očevima.

"Važnost bioloških naspram kulturoloških čimbenika ostaje otvoreno pitanje. Trebalo bi nam više podataka o tome koliko sinovi u odnosu na kćeri pomažu u svakodnevnim poslovima", rekao je profesor Samuli Helle sa Sveučilišta Turku u Finskoj koji je vodio istraživanje.

Više energije za dojenje dječaka

Jedna od teorija zbog čega žene, koje su nosile dječake, žive kraće jest to što dječaci imaju više testosterona što slabi imunološki sustav. Dječaci i brže rastu u maternici pa ih je i teže nositi.

Znanstvenica Grazyna Jasienska, koja istražuje dugovječnost i reproduktivno zdravlje na Jagiellonian University Medical College u Krakowu u Poljskoj došla je do podatka da utjecaj sinova na životni vijek majke ovisi i o dojenju. I neke ranije studije su pokazale da žene troše više energije u proizvodnji majčinog mlijeka za dječake.

"Smatram da su razlozi zbog kojih majke dječaka kraće žive više sociološke, nego biološke naravi. Međutim, to ne možemo sa sigurnošću tvrditi", rekla je Grazyna Jasienska.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.