Trudnoća Planiranje trudnoće 13. studenoga 2013.

Koliko djece želite imati?

obitelj, djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljice na forumu Klokanice pišu o idealnom broju djece i što sve utječe na njihovu odluku o veličini obitelji. Pročitajte kakvo je stanje po tom pitanju u Hrvatskoj i što pišu naše forumašice. Pridružite im se i podijelite svoje želje: Koliko djece biste vi htjeli imati?

Na forumu Klokanice pitali smo vas koliko djece biste htjeli imati i razmišljate li pritom o financijama, stabilnom poslu, svojoj dobi, vremenu, željama partnera, odnosima i razlici u dobi među djecom? Naše čitateljice na forumu već su se složile da idealno vrijeme za majčinstvo ne postoji i da je drugačije za svaku ženu, ali većina njih svjesna je da treba razmišljati i o tome što mogu pružiti djeci koju donose na svijet.

Naša čitateljica MarijaR. napisala nam je: "Voljela bih troje djece. Muž se slaže, ali pod uvjetom da ćemo imati 'sve' uvjete, ako to tako možemo nazvati!? Naravno, meni su najveći uvjet financije jer bih htjela svojoj djeci omogućiti normalan život. Vidjet ćemo što će nam donijeti budućnost!"

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, obitelj u Hrvatskoj u posljednjih se 40 godina smanjila po broju članova. Sve je veći broj parova koji nemaju djecu, kojih je prema popisu iz 2011. bilo 28,6 posto. Od ukupnog broja obitelji s djecom, pola ih ima samo jedno dijete, dok više od dvoje djece ima tek svaka deveta obitelj.

Loše financijsko stanje i nezaposlenost utječu na odluku o broju djece

Na natalitet u našoj zemlji utjecale su i recesija i nezaposlenost. Naime, u lipnju je Večernji list objavio istraživanje Eurostata s podatkom da nezaposlene žene u Hrvatskoj rađaju najmanje u Europi. U Hrvatskoj je u 2011. među nezaposlenim ženama stopa plodnosti bila najniža u Europi - 0,63 djeteta (prosjek u Europi 1,36).

Da su financijske mogućnosti važan kriterij prilikom planiranja obitelji, potvrdio je i odgovor NikolineMame koja smatra: "Sve mi se više čini da je više od jednog za nas luksuz".

S njom se slaže i zrinska: "Moj je san bilo troje djece. Drugo je na putu. Sve mi se čini da će zahvaljujući švicarcima, natalitetnoj politici naše države, nestabilnosti na poslu i poticajnih drugih 6 mjeseci porodiljnog, na tome i stati. Jesam li proračunata kad tako kažem? Možda i jesam, ali uistinu se bojim da ako se odlučimo na više djece, djetetu morati dati odgovor: 'Oprosti, ne mogu ti to priuštiti'. Nažalost".

Troje djece - želja mnogih mama

Kad bi imale sređenu financijsku situaciju, većina naših mama voljelo bi imati troje djece. "Kako sam odrasla u velikoj obitelji s tri sestre voljela bih i sama imati veliku obitelj, no nažalost zbog današnje situacije u državi imati veliku obitelj je teško izvedivo. Prvo dijete mi je na putu, za dvije-tri godine željela bih još jedno, a ako se jednog dana dogodi i treće nema sretnije osobe od mene", napisala je nina25.

Neke naše čitateljice smatraju da je i za dijete ljepše kad ima brata ili sestru i mnoge od mama koje imaju jedno dijete, htjele bi imati još barem jedno.

"Voljela bih troje. Ne znam hoće li tako i ispasti, vidjet ćemo. Na jednom djetetu nipošto ne želim ostati, želim da ima barem jednog brata ili sestru. Želim im priuštiti normalan život, da imaju sve što im treba (nikakve luksuze, skupe stvari i stvari koje su 'in'), ne treba mi vila, ali ne želim se ni tiskati u jednosobnom stanu u kojem trenutno živimo. Nismo imali idealne uvjete ni kad smo se odlučili za prvo dijete. Zapravo puno toga je bilo neizvjesno, ali smo riskirali i na kraju se sve posložilo kako treba. Nekako se nadam da će tako i ubuduće", napisala je račica.

'Djecu treba učiti da budu zadovoljna malim stvarima'

No, tea1 kaže da okolina često "umiješa" sa svojim savjetima i kritikama: "Imam troje, od toga je treće neplanirano. Svi su mi govorili da nemam uvjete. Koji su uvjeti? Tri kompjutora u kući, auto od 100000 kuna i slično? Ne čini to uvjete za život djeteta. Budimo realni, većina i više nego dovoljnu sumu za dijete mjesečno potroši na cigarete, kavice i markiranu oblekicu. Da je lako, nije lako, ali ide nekako".

I mirjana5 kaže da njezinog supruga više brine što će drugi reći ako bi se odlučili za još djece: "Imamo pet prekrasnih curica. Da je teško, je, ne mogu djeci pružiti sve što im puhne u glavu, ali najosnovnije stvari mogu. Djecu treba učiti da budu zadovoljni malim stvarima, a da bih htjela još jedno, bih, ali suprug ne želi više. Brinu ga financije i što će drugi reći. Nadam se da će i on zaboraviti na druge i poželjeti još jedno".

A da je obitelj najvažnija, potvrđuje mama pod korisničkim imenom Frančo koja kaže da je oduvijek željela imati puno djece. "Eto i ja sam među onima koje vole biti okružene djecom. Kao mala sam govorila da ću imati petero djece i uvijek sam voljela paziti susjedove male. Hvala Bogu, imam četvero zdrave dječice, tri kćerkice i sinčića. Nisam sigurna hoće li biti peto jer nije lako ni s jednim, a kamoli s više. No mi guramo i ide nekako. Obitelj je na prvom mjestu, a djeca su nam najveće bogatstvo. Ja sam najbogatija na svijetu", napisala je na forumu.

Koliko djece biste htjeli imati i o čemu to ovisi? Podijelite svoje mišljenje s roditeljima na forumu u raspravi "Koliko djece želite imati?"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.