Roditelji Sretna mama 13. srpnja 2021.

Što je 'lijeno roditeljstvo' i zašto bi ga trebala isprobati

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zašto je 'lijeno roditeljstvo' zapravo recept za sretne obitelji, za razliku od 'helikopter roditeljstva'?

U posljednje vrijeme puno se govori o roditeljskom stilu, poznatijem kao 'lijeno roditeljstvo', a reklamira se kao 'protuotrov' 'helikopter roditeljima'. Iako vas ime može navesti na potpuno krivi trag, 'lijeno roditeljstvo' je sve samo ne lijeno

Zbog prezaštitničkih roditelja dijete se osjeća nesposobno

Cilj je dopustiti djetetu da otkrije koliko je sposobno

'Lijeno roditeljstvo' znači namjerno omogućiti djetetu prilike u kojima će razviti osjećaj samoučinkovitosti, što će zauzvrat rezultirati samopouzdanjem, samostalnošću i odgovornošću. Radi se o tome da roditelji svjesno 'odstupe' te dopuste djetetu da se samo nosi s određenim stvarima umjesto da istoga trena uskaču i 'spašavaju' dijete. Zapravo, cilj je dopustiti djetetu da otkrije koliko je sposobno. A, djeca su i više nego sposobna!

Ovaj pristup roditeljstvu može imati velike prednosti za djecu. Kada roditelji prerano interveniraju kada se 'zadatak' čini pretežak ili kada ni ne dopuštaju djetetu da sudjeluje u situaciji koja je potencijalno zahtjevna - djeca ne dobivaju priliku naučiti ono što su sposobna naučiti. 

dječak dijete beba jelo hrana Možda te zanima... Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete? Vrtić

Uz to, ovisno o dobi djeteta, djeca mogu početi vjerovati kako su nesposobna - ukoliko roditelj konstantno uskače 'u pomoć', kod djeteta se javlja sljedeća misao: 'Mora da je zato jer mama ili tata znaju da ja to ne mogu učiniti'. Ovo također doprinosi povećanoj tjeskobi kako dijete počinje ulaziti u svijet izvan svog doma, gdje mama i tata nisu prisutni kako bi mu pomagali cijelo vrijeme

beba, dijete, strah | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako roditelji nastave sudjelovati i brinuti o svakom izazovu svog djeteta, dijete također gubi priliku za razvijanjem osnovnih životnih vještina, što je sve češći primjer kod tinejdžera danas. Postoji toliko djece koja se u svojim tinejdžerskim pa i odraslim godinama ne znaju organizirati ili upravljati svojim vremenom. Pametni su i bistri mladi ljudi, ali im jednostavno nikada nije dana prilika u djetinjstvu da nauče osnovne funkcionalne vještine i zbog toga se 'bore' sa svakodnevnim izazovima. 

Poticanje djeteta na riskiranje donosi prednosti za razvoj

'Lijeno roditeljstvo' izgleda drugačije ovisno o dobi djece, ali ovo je nekoliko općenitih smjernica

Stvori 'slobodan prostor' u domu

Pronađite mjesto u svom domu u kojem vaše dijete slobodno može istraživati sve što mu dođe pod ruku. To može biti cijela soba ili barem dio sobe. Ispunite taj prostor predmetima prilagođenima dobi djeteta koje ne zahtijevaju vaše neposredno nadgledanje zbog sigurnosti. Zatim pustite dijete da istražuje samo

Ovisno o osobnosti i dobi djeteta, možda ćete morati biti fizički prisutni u prostoru, ali cilj je da ne sudjelujete ni na koji način u igri. Bez miješanja, pomaganja ili ograničavanja. Ne morate se brinuti jer znate da je dijete sigurno. I pokušajte odoljeti iskušenju da se uključujete ako primijetite da se dijete muči s nečime, bilo da je u pitanju igračka koju ne mogu shvatiti ili jastuk preko kojeg se ne mogu popeti. 

Možda te zanima... Jesper Juul: 'Djeci ne treba samo postavljati zahtjeve ili odgovarati na njihove' Vrtić

Dajte djeci vremena i prostora da sami rade na svojoj frustraciji i riješe problem. Zapamtite, cilj je da djeca nauče da su samostalno sposobna. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prihvati prirodne posljedice

Davanje odgovornosti djetetu uključuje prihvaćanje činjenice da će biti trenutaka kada dijete neće znati što treba napraviti. 'Lijeno roditeljstvo' prihvaća ovu činjenicu. Smatra se kako bi djeca trebala znati da postoje prirodne posljedice njihovih odluka

5 razloga zašto je rutina važna za malu i veliku djecu

Primjer:

Uzmite u obzir dijete koje je dovoljno staro da samo pripremi svoje stvari za školu svaku večer. Ponekad bi roditelj možda provjerio je li domaća zadaća napisana i je li sve spremno za sutrašnji polazak u školi. Ali, prema 'lijenom roditeljstvu', roditelj objasni djetetu na početku koje su njegove obaveze i zatim ostavlja dijete da samo obavi sve provjere i pripreme. Na dane kada dijete zapamti slijediti svoju rutinu i sve prođe dobro - dijete se osjeća samopouzdano i ponosno zbog svojih sposobnosti. Na dane kada preskoči ono što zna da je trebalo napraviti, domaća zadaća je zaboravljena kod kuće. Iako je roditelj u iskušenju da 'spasi' dijete kada primijeti zaboravljenu zadaću na stolu u kuhinji, neće to učiniti. Umjesto toga, roditelj prihvaća prirodne posljedice i zna da će dijete biti sposobno prihvatiti te posljedice i da će to iskustvo pomoći djetetu da sljedeći puta zapamti

obitelj, djeca Možda te zanima... Koje odluke dijete može donijeti samo? Školarci

Općenito - namjerno 'lijeno roditeljstvo' je promjena u razmišljanju, od "Moram se umiješati i popraviti situaciju", do "Moram se odmaknuti i vidjeti može li moje dijete samo riješiti problem". Istina je da ovakav pristup može potrajati duže i može biti dosta 'neuredan', ali ako djeca mogu nešto učiniti sama - onda bi to i trebala.

Čak i ako ne prisvojite ovakav roditeljski stil stopostotno, može biti potpuno oslobađajuće za vas i za vaše dijete ako ga i ponekad primjenjujete. Iznenadit ćete se koliko su djeca sposobna i s koliko toga se sami mogu nositi!

Dijete drži roditelja za ruku Možda te zanima... Prezaštićena djeca svijet doživljavaju kao opasno mjesto Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci