Roditelji Sretna mama 28. studenoga 2023.

'Trebam li reći prijateljici da mi nije lijepo ime njezinog djeteta?'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sharing is not always caring! Je li bolje biti iskren ili ipak ponekad prešutjeti? Upravo ovo pitanje muči brojne mame i prijateljice, posebno kada je riječ o osjetljivim i osobnim pitanjima. O toj temi promišljala je i Sonja Kowanjko, a njezine misli prenosimo u nastavku.

"Trebam li reći svojoj prijateljici da 'mrzim' ime njezinog djeteta?”

Kad je riječ o temi djece i beba među prijateljima, neizbježno je da ponekad stvari i razgovori postanu pomalo neugodni.

Dijeljenje mišljenja nije uvijek poželjno! Kako su djeca, naravno, velik, ako ne i najveći dio našeg života, sasvim je prirodno da imamo čvrsta mišljenja o roditeljskim pitanjima. No, kada dijele roditeljska mišljenja, uobičajeno je da jedan prijatelj nenamjerno uvrijedi drugog, da netko postane osjetljiv ili se osjeti napadnutim, a ponekad se čak i netko jednostavno naljuti. A ovakve situacije  se događaju već i u razgovorima o općenitim pitanjima o odgoju i roditeljstvu, a što onda kad razgovori postanu malo osobniji?

Možda te zanima... 'Druga trudnoća koštala me moje najbolje prijateljice' Roditelji

Našavši se u takvoj osobnoj dilemi sa svojom prijateljicom, jedna je žena potražila savjet drugih žena na forumu. Reći ili ne reći? Njezin post je glasio: „Ok. Imam prijateljicu koja je nedavno rodila prekrasnog dječaka. Razmišlja da ga nazove Milleram i pitala me što mislim. Da li da joj kažem (na taktičan način što zaista mislim?) Jer mislim da je to zaista strašno ime."

Dakle, postavlja se važno pitanje: reći ili ne reći? Što se tiče ovog posebnog pitanja, većina žena koje su na forumu dale svoje mišljenje, pretežno su bile u skupini "ne reći".

"Definitivno ne", odgovorila je jedna žena, dok je druga odgovorila: "Ne. Nije tvoja beba.” Još jedan izravniji komentar glasio je: "Kakve to veze ima s vama?"

Možda te zanima... Sasvim iskreno: 'Biti dobra mama čini me lošom prijateljicom' Roditelji

No čitajući te komentare, zapitala sam se, nije li iskrenost ipak uvijek najbolja opcija?

S druge strane, moramo uzeti u obzir činjenicu da ju je njezina prijateljica izravno pitala za savjet. Stoga, ne bi li bilo bolje biti iskren - nego lagati u strahu da ne povrijedi njezine osjećaje?

Jedna komentatorica rekla je da je bolje biti iskren! „Da, budite iskreni! Osim ako nema određeni sentimentalni razlog za to ime! Moja prijateljica je mrzila ime Matilda, ali svejedno sam svojoj kćeri dala upravo to ime, ionako je to bilo samo njezino mišljenje!!”

Osobno govoreći, definitivno sam uz skupinu "budi iskrena". Oduvijek sam više voljela brutalnu iskrenost od laži kako ne bih povrijedila nečije osjećaje, no također razumijem da se ne osjećaju svi isto. Ipak, kojim god putem krenuli, upamtite jedno: budite taktični. Nije uvijek važno ono što govorimo, već način na koji to govorimo!

Možda te zanima... Zašto su prijateljice često trudne u isto vrijeme? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.