Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. listopada 2023.

Evo zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači i samo bira odjeću

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oblači li se tvoj mališan sam? Ako želiš da dijete bude samostalno, moraš ga pustiti da uči na sitnicama, a jedna od takvih je upravo oblačenje

Da bi tvoje dijete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustiš da sudjeluje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenja, prehrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dopustiš djetetu da se samo snađe i pronađe rješenja u takvim situacijama, pomažeš pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

video oblačenje Možda te zanima... Urnebesno: Preslatki mališani po prvi put se oblače sami Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica", tvrdi dr. Karen Ruskin, obiteljski terapeut. "Djeca teže neovisnosti, pa ne čudi njihova želja da u siječnju obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dopustiti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade osobnost i samopouzdanje", dodala je.

Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete?

Ruskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je vrlo važna. Zato ona savjetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju što će obući, ali im i dopustiti da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to biti uvijek, ali svaki drugi dan je poželjno.

obitelj, djeca Možda te zanima... Koje odluke dijete može donijeti samo? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.