Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. veljače 2024.

5 razloga zašto je rutina važna za malu i veliku djecu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Predvidljiv raspored dat će djetetu osjećaj sigurnosti i stabilnost te ćeš tako razvijati njegovu neovisnost

Vrijeme za igranje. Vrijeme za jelo. Vrijeme za učenje. Spavanje. Kada stalno stvaraš malene događaje u životu djeteta, stvaraš rutinu koju će dijete lako slijediti.

"Rutina je definirana kao predvidljiv način rada. Na primjer, za dijete školske dobi, jutarnja rutina može uključivati buđenje, doručak, pranje zuba, oblačenje, a onda polazak u školu. Večernja rutina može uključivati priču, vrijeme za molitvu, zagrljaj i onda odlazak u krevet", objašnjava dr. Victoria Ang-Nolasco, pedijatrica Medicinskog centra Santos u San Juanu.

7 'smrtnih grijeha' koje rade roditelji male djece

Iako ti se možda čini da bi tvoje dijete radije radilo nešto drugo nego slušalo tebe, jako je važno da ima dnevnu rutinu zbog idućih točaka:

1. Rutina je dio dječjeg razvoja

"Američko udruženje pedijatara (AAP) razvilo je program nazvan Rani mozak i dječji razvoj (EBCD), usmjeren na optimizaciju razvoja mozga u prvih 1 000 dana života. EBCD je usmjeren na pet točaka za promicanje dječjeg razvoja: ČITAJTE s djetetom svaki dan, IGRAJTE se i družite sa s djetetom svaki dan, razvijajte RUTINU vezanu za jelo, spavanje i obiteljsku zabavu, POHVALITE svoje dijete zbog uspjeha, razvijajte jaku vezu i njegujte ODNOS s djetetom", objašnjava dalje dr. Ang-Nolasco.

Možda te zanima... Mališani 'saboteri': Zašto ništa ne stigneš napraviti s njima? Vrtić

2. Djeca osjećaju sigurnost i ugodu kad imaju rutinu

"Roditelji misle da su djeca sretna ako mogu raditi što žele i kad god žele, ali istina je suprotna. Djeca trebaju razumne granice kako bi se osjećala sigurno, a rutina je dio postavljanja granica", dalje objašnjava pedijatrica.

Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete?

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Rutina ne pomaže samo djetetu nego i cijeloj obitelji

Djeca se bolje ponašaju kad znaju što mogu očekivati, ali i što se očekuje od njih. "Na primjer, imamo mnogo pacijenta koji nam dolaze zbog problema u ponašanju. Kada ih pitamo o rutini kod kuće, otkrijemo da je nema. Dijete jede, igra se i koristi gadgete kad god poželi. Tako dobijemo dijete koje odbija jesti kad jede cijela obitelj ili ga lovimo i hranimo tijekom igre ili se odbija kupati, prati zube ili ići spavati. Jedna od stvari koju naglašavamo je da je važno implementirati rutinu u obitelj i stvarno vidimo napredak kada obitelj ima strukturu i razvijenu rutinu", dodaje dr. Ang-Nolasco za Smartparenting.

dječak ruksak Možda te zanima... 4 razloga zašto izlazak iz kuće s djecom tako dugo traje Vrtić

4. Struktura potiče neovisnost

Kako dijete raste, morat će raditi puno toga samostalno, kao što je slaganje igračka ili pripremanje užine.

5. Rutina može potaknuti fleksibilnost i kreativnost

Stvori rutinu kao granice i neka djeca imaju fleksibilnost unutar tih granica. "Na primjer, možete ovako postaviti rutinu za malu djecu; vrijeme za jelo i igranje, a onda odlazak na spavanje. Postoji struktura i rutina, a dijete će biti kreativnije u vremenu kada se želi igrati. Možemo o tome razmišljati kao o gradnji kuće. Možete biti tako fleksibilni i kreativni u dizajniranju kuće i unutrašnjosti, ali temelji i struktura moraju biti tu kako se kuća ne bi srušila", ističe dr. Ang-Nolasco.

Možda te zanima... 'Disciplina bez drame': Zašto i kako je koristiti u odgoju djece? Vrtić

Kako odrediti rutinu prema dobi djeteta:

  • Za jasličku i vrtićku djecu pripremi raspored u slikama. Dr. Ang-Nolasco sugerira da roditelji nađu fotografije na internetu ili s djecom nacrtaju aktivnosti i naprave veseli raspored. Postavi slike tamo gdje ih djeca mogu vidjeti, a onda će znati što je sljedeće što moraju raditi ili gdje idu.
  • Školska djeca mogu imati veću slobodu pri odlučivanju o vlastitoj rutini. "Na primjer, s tinejdžerom se možete dogovoriti o prihvatljivom vremenu spavanja i aktivnosti", naglašava dr. Ang-Nolasco

doručak jelo obitelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Još nekoliko uputa: 

  • Postavljanje rutine mora biti suradnja između stilova i djeteta

Bez obzira na dob djeteta, trebaš upute od djeteta kako trebaju izgledati stvari koje radi. Možeš ga pitati: "Kad se probudiš ujutro, želiš li se igrati prije doručka ili prvo jesti pa se onda igrati?". "Mnoga istraživanja pratila su različite stilove roditeljstva i njihove ishode, samopoštovanje, pa čak i rizike od razvoja psihičkih poremećaja kod djece. Po tim rezultatima najbolja su djeca autoritativnih roditelja ili roditelja koji reagiraju na djecu dok istodobno postavljaju razumne granice", kaže dr. Ang-Nolasco.

Možda te zanima... Epidemija popustljivog odgoja: Roditelji, preuzmite odgovornost! Vrtić
  • Rutina se mora provoditi dosljedno

"Vašem djetetu neće pomoći ako ponekad nešto dopustite, a ponekad nešto zabranite, ovisno o tome tko je trenutno s njima ili kako ste raspoloženi. Ono što se može dogoditi je da će dijete imati ispade bijesa kako bi dobilo što želi", podsjeća dr. Ang-Nolasco. 

  • Rutina je nužna

Postoji mnogo razloga zašto roditelji dopuštaju djeci da čine što žele: zauzeti su, umorni od posla i obveza ili su djeca tvrdoglava. "Ali što duže odgađate postavljanje granica, to ćete ih teže postaviti kasnije, a možda ćete doći do točke gdje je to nemoguće. Mnoga istraživanja su pokazala da djeca popustljivih roditelja imaju povećan rizik od razvoja psiholoških poremećaja i poremećaja ponašanja poput agresivnog ponašanja ili čak zlouporabe droga", kaže dr. Ang-Nolasco.

zloćesto dijete  popustljiva mama Možda te zanima... Djeca popustljivih roditelja postaju mali 'tirani' Vrtić
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.