Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. srpnja 2016.

Kako odgojiti samostalno i samopouzdano dijete?

dječak dijete beba jelo hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pustite dijete da jede samo, neovisno o neredu koje napravi. Pustite ga da se istušira samo, bez obzira na 'poplavu' poslije. U početku će to zahtijevati dosta vremena, ali poslije će se to višestruko vratiti, kaže Stela Horvat, mag. rehab. educ. iz Kabineta Korneo

Djeca trebaju pomoć odraslih u razvijanju vještina i samopouzdanja. Tako osjećaju da ih se sluša, voli i poštuje te na temelju toga razvijaju vlastitu osobnost. Djeca trebaju odrasle u svom životu koji će im pomoći u stvaranju zdravog identiteta i zdrave razine samopouzdanja

Samostalno dijete je samopouzdano i sretno, a samim time i uspješno. "Kroz samostalnost dijete razvija i emocionalnu zrelost koja je usko vezana uz socijalnu zrelost. Bitno je odvojiti svoje slobodno vrijeme u razvijanje djetetove samostalnosti", objašnjava Stela Horvat, mag. rehab. educ. iz Kabineta Korneo, dodajući da u početku dijete treba pustiti da samo jede, da se istušira samo, koliko god dugo to trajalo i neovisno koliko nereda napravi. 

I obavljanje jednostavnih kućanskih zadataka od najranije dobi razvija samostalnost, samopouzdanje, osjećaj odgovornosti i empatiju. "Roditelj tu ima jako važnu ulogu i bitno je od ranog dječjeg perioda raditi s njima jer je to važna investicija za budućnost", poručuje Stela Horvat.

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.