Vrtić Igre za djecu 27. siječnja 2024.

Samostalna igra od iznimne važnosti za razvoj djeteta. Evo zašto....

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj zašto je samostalna igra od iznimne važnosti za razvoj djeteta i savjete pomoću kojih ćeš naučiti svog mališana da se samostalno igra

Igra s djetetom prekrasna je i za roditelje i za djecu, ali samostalna igra također je jako važna za dječji razvoj. Umjesto da uvijek pribjegavaš televiziji ili kompjutoru kada se ne možeš igrati s djetetom, pročitaj neke korisne savjete pomoću kojih će se tvoj mališan sretno igrati bez tebe.

Počni rano

Ako se tvoja beba nikad nije igrala sama sa sobom, tada će joj vjerojatno biti teško igrati se sama kada malo poraste. Naravno, to ne znači da se nikada ne bi trebala igrati s djetetom, ali da budeš sigurna da nisi uvijek ti djetetov jedini izvor zabave. S vremena na vrijeme, ostavi dijete da se igra samo sa svojim igračkama, na sigurnom mjestu na kojem ga možeš promatrati i jednostavno doći do njega ako će to biti potrebno. Samostalna igra i u samim počecima može biti toliko jednostavna, poput toga da smjestiš bebu u njihalicu ili vrtić za bebe u svojoj blizini. Na taj način možeš cijelo vrijeme promatrati bebu i uskočiti u 'pomoć' ako bude potrebno, a svejedno obavljati neke druge obaveze. 

Možda te zanima... Jesam li ja jedini roditelj kojem je igra s djecom dosadna? Vrtić

Postupno uvodi samostalnu igru

Nemoj očekivati da će se tvoj mališan odjednom početi satima igrati sam. Učenje samostalne igre može potrajati malo duže vremena dok se dijete na nju ne navikne, a nježan i postupan pristup često je i najbolji pristup. Možeš to postići na način da sjedneš uz dijete dok se igra, ali ne sudjeluješ aktivno u igri. Nakon nekog vremena, jednostavno se udalji na trenutak i zatim se vrati (prije nego li dođe do plača), a svaki put produži vrijeme u kojem te nema kraj djeteta. Postupno, dijete će shvatiti kako ne treba uvijek tebe kraj sebe, ali će svejedno osjećati utjehu znajući da nisi daleko. 

Ograniči blještave igračke i vrijeme provedeno pred ekranom

Televizija, tableti, mobiteli i igračke s blještavim svjetlima, glazbom i gumbima nisu loše, ukoliko je njihovo korištenje umjereno. Ali, ako je to sve što vaše djeca poznaju, tada im nije dana prilika da koriste svoj um kako bi bili kreativni i zabavljali sami sebe. Pokušaj izabrati tradicionalnije igračke poput drvenih igračaka, plastelina, slikovnica i knjiga, loptica i kostimiranja i nemojte zaboraviti na svakodnevne predmete s kojima se mališani mogu igrati, a koji nisu igračke, poput - lonaca, kuhača, štapova, blata, košare za rublje ili kvačica. 

igra, dijete, lonci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

igra, djeca Možda te zanima... Vrste igre i igračke koje vole djeca od rođenja do škole, a već ih imate kod kuće Beba

Budi zainteresirana za njihovu igru

Djeci je njihova igra jako ozbiljna stvar, nakon svega - radi se o njihovom poslu, stoga je važno da im daš do znanja da cijeniš i zanima te ono što rade. Uzmi vremena kako bi se angažirala i u potpunosti povezali s djetetom u vezi njegove igre, čak i ako se radi o nekoliko minuta, prije nego ga ostaviš samog i pohvališ ga kada završi. Također, pokušaj ne prekidati previše igru, poštuj ono što dijete radi i upozori ga kada je vrijeme da završi s igrom ili aktivnošću. Na taj način, dijete će osjećati veći ponos i samopouzdanje zbog onoga što je samo postiglo. 

dijete boje Možda te zanima... 7 načina kako pomoći djetetu da razvija motoriku i kreativnost Vrtić

Pusti dijete da vodi igru

Ovo zvuči jako jednostavno i logično, ali nevjerojatno je koliko roditelja kontrolira vrijeme za igru sa svojom djecom umjesto da dopusti njima da budu vođe. Dopusti djetetu da samo izabere s kojim igračkama ćete se igrati, primjerice, koje lutke su pozvane na čajanku ili da samo izgradi toranj iako mu ne ide iz prve. Time što djetetu daješ potpunu slobodu u igri - pomažeš mu da se tako osjeća i kada nisi kraj njega i kada se ne igrate zajedno. 

Nemoj se predati

Ako uvijek popustiš djetetu i igraš se zajedno s njime, nikada neće naučiti samo se igrati. Možda je teško na početku, ali ako se počnete zajedno igrati i zatim mu objasniš da sada morate završiti neke obaveze, s vremenom će shvatiti da tako stvari funkcioniraju. Samo se podsjeti da ostaneš ljubazna, nježna, držoš dijete na oku i ohrabruješ ga tijekom igre kada i ako mu je ohrabrenje potrebno. 

Možda te zanima... Zašto je važno gledati svoju djecu dok se igraju s drugima? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.