Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. lipnja 2016.

Prezaštićena djeca svijet doživljavaju kao opasno mjesto

Dijete drži roditelja za ruku
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prezaštićena djeca svijet doživljavaju kao opasno mjesto jer vide da se netko stalno mora brinuti za njih. Tako im roditelji izazivaju anksioznost i nesigurnost

Roditelji često, želeći zaštititi djecu od neugodnih i loših iskustava, pretjeruju sa zaštitničkim stavom. Tuga, neuspjeh i razočaranje sastavni su dio života i odrastanja te se djeca ponekad moraju naći u neugodnim situacijama kako bi se naučila nositi s njima.

"Svaki čin zaštite djeteta ima dva učinka. Štiti dijete od povrede ili neugodne situacije, ali ga i ograničava u prikupljanju iskustava. Postavljajući se kao ‘tampon zona’ roditelji djecu čine ranjivima te ih lišavaju iskustava i strategija za suočavanje s novim iskustvima.", pojašnjava prof. psihologije Renata Ćorić Špoljar iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. 

Autoritarni odgoj stvara nesigurne, a popustljivi neodgovorne osobe

Iz straha da se ne ozlijedi, roditelji dijete čuvaju od bolnih iskustava, kroz koje svako dijete mora proći. Na taj način, naglašava prof. Špoljar, onemogućujemo im da na svojoj koži osjete ne samo opasne, nego i lijepe strane života (svladavanje prepreke, rješavanje problema...). 

"Tako šalju djeci poruku da se ne mogu sama nositi s izazovima te da nisu dovoljno vrijedna i sposobna. To može dovesti do nedostatka samopouzdanja.", kaže prof. Čorić Špoljar dodajući kako nije dovoljno govoriti im da mogu sve što požele ako im djelima to ne pokazujemo.

Odgoj poput dresure blokira razvoj mozga

Svijet im se čini opasnim mjestom. Prezaštićena djeca svijet doživljavaju kao opasno mjesto jer vide da se netko stalno mora brinuti za njih. Tako im roditelji izazivaju anksioznost i nesigurnost.

Anksioznost kod djece češća je nego što mislite. Kako im pomoći?

Pročitajte vijesti na portalu 24sata

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • illuminati667

    Join the great Illuminati today and become rich and famous. Are you seeking for wisdom and knowledge? Are you a business Man / woman, Pastor, politician, musician, doctor, footballer, student? Do you want to be a famous artist or an actor (e tc) and you want to be rich, powerful and famous in the world? Join the Illuminati New World Order and let you dreams come through, become a member today and receive the sum of 3 million euros ever week with a car whatsapp +12536174810 (chiefpriest666@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.