Roditelji Sretna mama 26. studenoga 2023.

Psihologinja upozorava: Zašto je pretjerana zrelost kod djece alarmantna?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Australski psiholog upozorio je roditelje da pripaze ako se njihova djeca počnu ponašati 'zrelo za svoju dob'.

Briony Leo, psihologinja iz Melbournea tvrdi da bi djeca koja se čine suviše zrelima za svoje godine mogla biti izloženo pretjeranim pritiscima okoline, koja posljedično utječe na njihov odabir ponašanja. Briony upozorava da roditelji ne bi trebali poticati takvo ponašanje ili komplimentirati svojoj djeci da su "zrela za svoju dob".

Psihologinja i voditeljica treninga u aplikaciji Relish Self Care, rekla je za Daily Mail Australia da se prije razmatranja razine zrelosti djeteta kao alarmantnog stanja, moraju uzeti u obzir brojni čimbenici.

Možda te zanima... Mišljenje psihologa: Kada bi se braća i sestre trebali prestati kupati zajedno? Školarci

Zašto je pretjerana zrelost kod djece alarmantna?

Briony kaže da se u većini slučajeva, kada su djeca zrelija od druge djece njihove dobi, roditelji ne trebaju brinuti. Tvrdi da se u razmatranju zrelosti u obzir trebaju uzeti čimbenici poput osobnosti, redoslijeda rođenja i kognitivnih sposobnosti.

Ipak, psihologinja tvrdi da bi razina zrelosti mogla biti alarmantna ako se dijete pretjerano brine ili preuzima prekomjernu odgovornost. "To bi moglo značiti da su postali poput roditelja, a uzrok leži u činjenici da su trebali preuzeti odgovornosti u ranoj dobi, jer njihovi roditelji to nisu mogli ili htjeli učiniti", govori Briony.

Briony je objasnila da djeca mogu postati suviše zrela i ako se odrasli u njihovom životu ne mogu nositi sa svojim odgovornostima zbog mentalnih ili tjelesnih bolesti, ovisnosti ili problema s osobnošću.

Međutim, rekla je da će neka djeca to činiti bez obzira na svoje roditelje, objašnjavajući da su neka djeca možda osjetljiva na okolinu oko sebe. Djeca mogu odgovoriti na stresore iz okoline, pretjeranom brigom i željom za upravljanje situacijom koja je izvan njihove kontrole.  

Možda te zanima... Je li nered okidač za stres i tjeskobu? Evo što kažu psiholozi... Roditelji

Kako to utječe na dijete?

Briony je rekla da se u djece koja su "prerano odrasla", u odrasloj dobi mogu pojaviti određeni problemi. Problemi s roditeljima u odrasloj dobi - osjećaji tjeskobe i bijesa zbog negativnih emocija povezanih s djetinjstvom.

  1. Problemi na poslu - preuzimanje previše odgovornosti
  2. Problemi u roditeljstvu - jer nisu imali optimalno iskustvo tijekom djetinjstva i imaju snažne emocionalne reakcije na prekretnice ili situacije iz djetinjstva
  3. Problemi u emotivnim vezama - može im biti teško zauzeti se za svoje potrebe - mogu se osjećati iskorišteno ili se dovesti u situaciju da ih se iskorištava
  4. Upotreba supstanci kao način suočavanja sa stresom i tjeskobom

Psihologinja je objasnila da je važno da roditelji budu otvoreni i transparentni s djetetovim emocionalnim reakcijama i kako se nose s različitim situacijama. Briony je rekla: „Pobrinite se da vaše dijete ima priliku s vama otvoreno podijeliti kako se osjeća, što ga brine i što želi. To može značiti da vrijeme prije odlaska u krevet provedete razgovarajući o danu i svemu što se izdogađalo."

Objasnila je da će ovi jednostavni koraci osigurati da roditelji budu svjesni bilo kakvih promjena koje se događaju u djetetovom životu  te da će izbjeći zbunjujuća ili traumatična iskustva za dijete.

Možda te zanima... Psiholozi: Nagrađivanje djeteta može imati štetne posljedice! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.