Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. veljače 2021.

Autoritarni odgoj stvara nesigurnu, a popustljivi neodgovornu djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca su različita i ne 'pali' kod svih isto. Ne postoji savršen roditelj, kao ni savršen odgoj, ali važno je da prepoznati svoje propuste i ne ponavljati ih. Jedna od najčešćih pogrešaka je premalo ili pretjerano hvaljenje djeteta

Zamke u odgoju djece su mnogobrojne, a roditelji ponekad i u najboljoj namjeri rade pogreške. Nema uputstava za upotrebu, a djeca su različita i ne "pali" kod svih isto. Ne postoji savršen roditelj, kao ni savršen odgoj, ali važno je da roditelji prepoznaju svoje propuste i potom ih ne ponavljaju jer njihove reakcije imaju velik utjecaj na dijete. Jedna od najčešćih pogrešaka u odgoju je premalo ili pak pretjerano hvaljenje djeteta.

Možda te zanima... Test privrženosti: 4 tipa povezanosti između djeteta i majke Vrtić

Naravno da ih je važno pohvaliti kada postignu neki uspjeh, no jednako tako pohvala ne bi smjela izostati ni za trud koji je dijete uložilo i onda kad uspjeh izostane. Važno je djetetu objasniti da ne mogu svi uvijek u svemu biti najbolji te da je u redu ponekad i pogriješiti. S druge strane, pretjerano kritiziranje. kao i isticanje i naglašavanje djetetovih pogrešaka može dovesti do toga da dijete počne misliti da sve radi krivo. 

Možda te zanima... Stručnjaci s Harvarda otkrili kako odgojiti ljubazno dijete Školarci

'Zlatna sredina je najbolji pristup'

Odnos roditelja prema djeci može se razvrstati u tri tipa: autoritarni, demokratski i tzv. lesefer, objasnila je psihologinja dr. sc. Jadranka Zorić. "Ovisno o tome kojem tipu pripadaju, roditelji prave specifične pogreške. Tako će autoritarni roditelj zahtijevati apsolutnu poslušnost od djeteta, neće uvažavati njegove želje i mišljenja, može se očekivati striktna kontrola i kažnjavanje za svaki propust i najmanju neposlušnost. Na taj način negativno se djeluje na razvoj ličnosti djeteta i može se očekivati da će takav odgoj u budućnosti rezultirati nesigurnom, napetom osobom, bez samopouzdanja, te da će takva djeca kad odrastu na sličan način postupati prema svojoj djeci, zbog tzv. transgeneracijskog prijenosa", objašnjava psihologinja Zorić. 

 

majka djeca | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

U potpunoj suprotnosti su roditelji koji njeguju "lesefer" stil (od franc. laissez faire) i svojoj djeci sve dopuštaju - prepuštaju im da sami odlučuju i ne miješaju se. Tako im ne daju upute i ne usmjeravaju ih, pa dolazi do situacije u kojoj nedostatno definirana odgojna struktura rezultira dezorijentacijom djeteta koje se počinje ponašati mimo društveno prihvatljivih normi, kako mu u nekom trenutku dođe. Kao i odrasli, ta su djeca manje odgovorna, lošije organizirana, mogu socijalno egzistirati mimo konvencionalnog. Psihologinja kaže kako je zlatna sredina ipak najbolji pristup. "Najbolje funkcioniraju obitelji u kojima su roditelji demokratskog tipa. Oni dopuštaju djeci izražavanje mišljenja, dogovaraju se s djecom, usmjeravaju ih i upućuju ih na poželjna ponašanja. Ta djeca imaju najveće šanse da izrastu u zdrave, odgovorne i zrele ljude", pojašnjava Zorić. 

Možda te zanima... 25 životnih vrijednosti za odgoj samopouzdane i sretne djece Vrtić

Nemojte zanemarivati dijete, ali ga ni previše štititi

Unutar ova tri osnovna stila ima još puno nijansi, između ostalog prezaštitnički stil i onaj najgori - zanemarujući. Takva djeca se moraju sama snalaziti jer ih roditelji ignoriraju i hladni su, nema motivacije što rezultira neposluhom i niskim samopoštovanjem. Prezaštitnički nastrojeni roditelji su pak topli, ali i brinu o svakoj sitnici te tako nehotice ometaju razvoj djeteta. Misleći da tako štite djecu zapravo ih čine nesamostalnima, emocionalno nestabilnima, preosjetljivima i nesigurnima.

 

dijete djevojčica curica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Mudri roditelji povuku se kad shvate da je dijete samo sposobno za neku novu aktivnost. Pa i po cijenu da naprave pokoju pogrešku ili ponekad razbiju koljeno i upadnu u svađu. Psiholozi ističu kako pozitivno roditeljstvo, kojem god od ova tri stila bilo najbliže, podrazumijeva njegovanje, toplinu, osnaživanje, uvažavanje i vođenje. Ono što je također važno je da roditelj poznaje razvojne karakteristike svojeg djeteta i prilagođava im se.

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju Vrtić

Autoritarni stil - Svrha je uspostavljanje autoriteta, učenje samokontrole i poslušnosti djeteta. Odnos roditelj - dijete temelji se na odnosu nadređenosti i podređenosti. Nije dobro da se koriste naredbe koje se temelje samo na kaznama, umjesto dobro postavljenih granica koje dijete može ispoštovati. 
Laissez faire - U doslovnom prijevodu s francuskog znači “pustite neka sve ide svojim tokom”. Djeca koja su ovako odgajana najčešće imaju problema s koncentracijom i usvajanjem novih vještina. Djeci trebaju granice, a to ne znači da roditelji koji ih postavljaju nisu bliski sa svojom djecom. 
Demokratski stil - On kombinira veliku emocionalnu toplinu i čvrstu roditeljsku kontrolu. Roditelji potiču kod djece samouvjerenost, kreativnost te nezavisnost emocija i znatiželju. Vode računa o djetetovim osjećajima i potiču ga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci