Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 11. svibnja 2016.

6 vještina za život koje svako dijete treba znati

Kuhanje s djetetom
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prevelika zaštita djece može dovesti do neželjenih posljedica, vaša djeca mogu odrasti potpuno nespremna za svijet odraslih

Kao roditelj volite svoju djecu i odnosite se zaštitnički prema njima, želite od njih stvoriti sretne odrasle ljude. Međutim, prevelika zaštita djece može dovesti do neželjenih posljedica, vaša djeca mogu odrasti potpuno nespremna za svijet odraslih.

Često roditelji rade sve za svoju djecu, uz najbolje namjere odluče preuzeti i dio posla koji djeca mogu sama napraviti. Tako ih sprječavate da uče sami i razvijaju nove vještine koje će im biti potrebne na poslu, u nepoznatom gradu, u komunikaciji s ljudima koji nisu motivirani ljubavlju.

Dobro je da djeca gube u igrama, nemojte im uvijek popuštati

Postoji trenutak kada umjesto njih trebate prestati gledati ide li auto na cesti, rezati meso na tanjuru i prepustiti njima neke odgovornosti.

Evo nekoliko vještina koje bi vaša djeca trebala znati do trenutka kada krenu u srednju školu.

1. Napraviti obrok

Kada vaša djeca krenu u srednju školu već bi se trebala brinuti sama za sebe. To ne znači da trebate prestati kuhati, samo bi djeca trebala imati dovoljno samopouzdanja za spremanje doručka i ručka. Kada vi ne budete mogli sve pripremiti za njih, djeca će znati kako se brinuti za sebe, a osjećat će se sposobno i tako graditi samopouzdanje.

Možemo li razmaziti djecu? Ili se ipak radi o nečem drugom?

2. Buđenje na vrijeme

Tinejdžer bi se trebao sam brinuti za svoje buđenje i spremanje za školu. Vi navijate budilicu, budite ih za školu, pripremate doručak i vozite ih u školu jer se bojite da će zakasniti. Međutim, tako će djeca samo misliti da ćete uvijek biti tu za buđenje i vožnju, a to nije istina. Pustite ih da se osamostale.

Kako djeci postaviti granice?

3. Rublje

Pustite ih da sami slažu i brinu se za svoju odjeću. Možda na početku neće sve biti složeno kako vi mislite da treba, ali tako će se djeca brinuti o svom odijevanju i ormarima

Kada je dijete spremno ostati samo kod kuće?

4. Naručivanje u restoranu

Pustite ih da sami odaberu jelo, naruče i razgovaraju s osobljem u restoranu. Uskoro će početi sami izlaziti s prijateljima i bit će ponosni na svoje komunikacijske vještine.

Roditeljstvo nije crno-bijeli svijet

5. Kupovina namirnica

Primjećuju li vaša djeca namirnice i cijene u trgovinama? Pošaljite ih u manju trgovinu po nekoliko namirnica, tako će naučiti kako kupovati i što im treba.

Koje kućanske poslove mogu raditi i dvogodišnjaci?

6. Zauzimanje za sebe

Mnogi od vas čuli su za roditelje koji zovu profesore i žale se na ocjene svoje djece. Tako poručuju svojoj djeci: "Ti nisi sposoban, ja ću to napraviti umjesto tebe."

Umjesto takvih razgovora, naučite svoju djecu kako da razgovaraju s autoritetima i da se bore za sebe. Vježbajte s njima kako mogu razgovarati i naučite ih da slušaju sugovornika. Naučite ih kako se nositi sa posljedicama kada stvari ne krenu kako su oni zamišljali i kasniji život u odraslom svijetu bit će lakši.

Naučite dijete da se zauzme za sebe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.