Beba Zdravlje i njega bebe 21. veljače 2018.

Tjeskoba kod mama povezana s refluksom kod beba?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje u Austrailiji otkrilo je da bebe majki prvorodilja s psihičkim poremećajima imaju veće šanse biti dijagnosticirane s refluksom

Tihi refluks se događa kada beba ne može zadržati sadržaj u želucu, odnosno nakon što dijete proguta mlijeko - povraća ga. Poznatiji kao gastroezofagealni refluks koji označava vraćanje kiseloga želučanoga sadržaja u jednjak, ovo neugodno iskustvo često je prisutno kod beba, a kod beba koje imaju ozbiljniji simptome, može se raditi o bolesti gastroezofagealnog refluksa. Takvo stanje zahtijeva savjet liječnika, a ponekad i lijekove. 

"Ta djeca ne napreduju dobro, plačljiva su i u njihovoj stolici se može zamijetiti ili laboratorijski otkriti krv. Djecu kod koje je to izraženije treba držati u povišenom položaju i izbjegavati pregibanje jer se pregibanjem povećava tlak", savjetuje pedijatar Milivoj Jovančević.

Poslušajte odgovor dr. Jovančevića u kojim slučajevima izbacivanje hrane može biti povezano s ozbiljnijim problemima te kako to prepoznati!

Nedavno istraživanje proučavalo je bolničke dokumente 869 000 beba rođenih između 2000 i 2011., a istraživači su uz to proveli 45 fokus grupa s liječnicima i medicinskim osobljem koji su radili s majkama koje su imale problema u ranom majčinstvu. Oni su otkrili kako bebe majki s psihičkim poremećajima imaju pet puta više šansi za refluks, odnosno jedna od pet beba koje su dijagnosticirane s refluksom - imale su majke koje su patile od tjeskobe ili poremećaja uzrokovanih stresom.

mama majka postporođajna depresija umor | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Potrebna je veća podrška tijekom ranog majčinstva

Istraživači su odmah naglasili kako istraživanje ne krivi majke s tjeskobom za povećane slučajeve refluksa kod beba. "Rana povezanost između mame i bebe puno je kompleksnija od toga", govori dr. Hannah Dahlen koja smatra kako tjeskoba tijekom ranog majčinstva može stvoriti dinamiku između majke i bebe.

Možda te zanima... 6 savjeta za lakši, sretniji i zdraviji početak majčinstva Beba

"Tjeskoba kod majke može dovesti do tjeskobe kod bebe, ali beba koja zbog plača nikad ne spava može stvoriti tjeskobu kod majke i zatim dolazi do kruga tjeskobe između njih", objašnjava dr. Dahlen. 

Rezultati istraživanja zapravo predlažu više potrebne podrške tijekom ranog majčinstva, kako bi se normaliziralo ponašanje novorođenčadi i pružila briga i njega za majke. To bi pomoglo smanjiti tjeskobu za majke i bebe, kao i smanjilo potrebu za lijekovima kod beba. 

beba tuga stres Možda te zanima... Može li beba biti pod stresom? Beba

Tjeskoba i stres predstavljaju ozbiljan problem za nove majke

Ipak, to ne znači da slučajevi refluksa nisu valjani. Dok teški simptomi zahtijevaju liječnički savjet i potencijalno liječenje, mnogi slučajevi jednostavnog refluksa rješavaju se sami od sebe u prvoj godini beba života - bez potrebe za lijekovima. Zato, umjesto pripisivanja lijekova, možda je rješenje netko tko će saslušati i dati podršku majkama

mama, depresija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nije tajna da je rano majčinstvo težak posao, a on može biti otežan ako ne postoji adekvatna podrška. Jednom kada se partneri vrate na posao, a svi gosti otiđu kući, mnoge mame ostaju same kako bi brinule za svoju bebu. Nedostatak sna, fluktuirajući hormoni i usamljenost često se pojavljuju u tom poslijeporođajnom razdoblju, što znači da tjeskoba i stres predstavljaju ozbiljan problem za nove majke.

Možda te zanima... 7 razloga zašto su nove mame iscrpljene i kako im pomoći? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.