Beba 01. lipnja 2022.

Baby monitori: Da ili ne?

Foto: Shutterstock ; Prednosti i nedostatci baby monitora
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nastavku pročitaj koje su prednosti i nedostaci dječjih monitora

Velik broj roditelja male djece dječje monitore smatraju neizostavnim uređajem. Razloga za to je mnogo, a jedan od važnijih je taj da jednostavno nije moguće paziti na bebu cijelo vrijeme, pa je uređaj koji omogućuje da vidite i čujete svoju bebu kada niste u sobi s njom zlata vrijedan. Međutim, nisu svi dječji monitori isti, a i roditelji imaju različite potrebe i životne stilove. Verywellfamily se obratio stručnjacima i iskusnim roditeljima u želji da pomognu razumjeti na što treba obratiti pažnju kod odabira monitora za bebe, koje su prednosti i nedostatci uređaja te koji najsigurniji i najučinkovitiji načini njihova korištenja.

Možda te zanima... Super trikovi koji će pomoći bebi da se osjeća sigurno i da lakše zaspi Beba

Kako odabrati monitor za bebe?

Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta dječjih monitora. Rick Leviton, savjetnik za zaštitu djece u Precious Baby Protectors, objašnjava da  postoje neka ključna obilježja koja bi roditelji trebali uzeti u obzir pri odabiru monitora.

Video ili audio monitor?

Većina roditelja preferira videomonitore koji omogućuju da čujete i vidite svoju bebu na  ekranu. Samantha Brandon, mama dvoje djece, kaže da je za nju najvažniji odabir dječjih monitora s kvalitetnom slikom koja se lako može vidjeti noću bilo važno  za nju. To su potvrdili i stručnjaci, naglasivši da su svjetla na dječjim monitorima plus za mnoge roditelje.  Ako želite jednostavne i pouzdane uređaje, možete se odlučiti za starinski audio monitor, koji vam omogućuje slušanje zvukova koje vaša beba ispušta. Audio monitori su najisplativiji dječji monitori, a prema g. Levitonu, obično su pouzdaniji. „Pametna tehnologija nije uvijek najbolja“, kaže on. „Video monitori imaju probleme zbog manjeg dometa, više tehničkih smetnji i manje su čvrsti. Koriste Wi-Fi koji se tijekom noći može neprimjetno ugasiti i podložan je hakiranju.“

Domet i više kanala

Roditelji bi trebali tražiti monitor koji ima prikladne mogućnosti dometa za određeni prostor. „Možda će vam trebati veći raspon ovisno o veličini i konfiguraciji vašeg doma“, kaže g. Leviton. Ako živite u maloj kući, to može biti manji problem, ali ako živite u velikom domu, želite biti sigurni da ćete i dalje moći uhvatiti signal čak i ako ste dva kata iznad bebine sobe.

Odabir monitora koji koristi više kanala pomaže vam izbjegavanje smetnji koje može proizvesti elektronika vaših susjeda. Roditelji to obično žele, kaže Leviton. Čini se da roditelji također preferiraju monitore koji se uključuju u utičnicu, a ne one koji rade na baterije. „Monitori koji se uključe u utičnicu su pouzdaniji, ali su vam potrebne baterije za rezervno napajanje (u slučaju nestanka struje)“, objašnjava g. Leviton.

Kompatibilnost s pametnim telefonom

Mnogi videomonitori omogućuju da se povežete na Wi-Fi tako da možete gledati svoju bebu na pametnom telefonu. To može biti zgodno ako radite u raznim dijelovima kuće ili želite vidjeti bebu kada niste kod kuće (a netko drugi čuva vašu bebu). Gđa. Brandon je naglasila da joj je pametna tehnologija pri kupovini dječjeg monitora bila velika prednost. Svidjela joj se ideja da može gledati video svoje bebe ako radi navečer, ako je vani ili ako se dadilja brine o njoj.

Iako mnogi roditelji preferiraju dječje monitore s dodatnim zvukovima i zviždaljkama, Leviton kaže da oni imaju neke nedostatke. Njegov savjet roditeljima je da prije kupnje dječjih monitora posebice istraže koji se može povezati s mobilnom aplikacijom. „Mobilne aplikacije za praćenje su zgodne, ali ih pažljivo istražite“, preporučuje. „Neki nemaju dobre rezultate izvedbe.“

Jedna značajka koja vam zapravo nije potrebna, a koju većina stručnjaka i ne preporučuje, su pametni uređaji koji prate disanje vaše bebe, broj otkucaja srca ili druge zdravstvene pokazatelje. Američka pedijatrijska akademija (APA) upozorila je na upotrebu monitora za „kućnu apneju“ i rekla da oni ne štite od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), kao što mnogi oglašavaju. „Monitori koji izvještavaju o vitalnim znakovima bebe novi su i ponekad nedosljedni“, kaže Leviton. „APA kaže da za tipično, zdravo dijete ovi monitori nisu potrebni. Upozoravaju da lažna očitanja mogu izazvati nepotrebnu tjeskobu roditelja.“

Koje su prednosti dječjih monitora?

Većina roditelja će vam reći da im je dječji monitor od neprocjenjive važnosti. 

Utjeha i sigurnost

Anna Garcia, novopečena majka koristi se monitorima od prvih dana života njezinog sina. Rekla je da joj je prije svega monitor pružio utjehu i smanjio njezinu tjeskobu. Sviđa joj se što joj monitor omogućava provjeru sobne temperature u kojoj dječak spava i što uvijek može vidjeti što se događa u njegovoj sobi. 

Praćenje buđenja 

APA preporučuje da bebe spavaju u sobi svojih roditelja – u odvojenom krevetiću – barem prvih šest mjeseci života, a po mogućnosti i do godinu dana. Smatraju da dijeljenje sobe može smanjiti djetetov rizik od SIDS-a. Ali dijeljenje sobe ne funkcionira za sve roditelje, kako je objasnila gđa Brandon. „Otkrila sam da se, nakon šest mjeseci kao roditelj koji radi, moram naspavati“, rekla je. „Također sam otkrila i da spavanje u istoj prostoriji, kako se beba bliži godini dana, otežava učenje da samostalno zaspi.“ Gđa Brandon je rekla da se zbog dječjeg monitora osjeća kao da je u stanju budno paziti na svoju bebu usred noći. „Omogućuje vam da slušate bebu ako se budi usred noći i ako dječja soba nije blizu vaše“, kaže ona. „Također vam daje mir koji je svim majkama očajnički potreban.“

Izlasci i putovanja

Lacy Reason, mama troje male djece, kaže da joj je dječji monitor bio od pomoći tijekom večeri kada nije bila kod kuće. Gđa Reason je također otkrila da je dječji monitor prednost i tijekom obiteljskog putovanja, kada boravak na nepoznatom mjestu može zahtijevati dodatnu budnost. 

Povezanost i tijekom radnog vremena

Gđa Garcia ne smatra dječje monitore korisnim samo dok njezina beba spava, već i tijekom dana. Kao zaposlena majka, ovo joj je bilo neprocjenjivo, kaže ona. „Naša tvrtka trenutačno radi od kuće, što mi olakšava da ga gledam dok se igra ​​ili spava, a istovremeno obavljam svoj posao“, kaže gđa Garcia. Također joj se sviđa što se i njezini roditelji koji žive nekoliko kilometara dalje mogu povezati s monitorom i vidjeti njezina sina u bilo kojem trenutku.

Možda te zanima... Premještanje djeteta u njegovu sobu: Kad, na što paziti i kako si olakšati? Beba

Nedostaci dječjih monitora

Većina roditelja ne nalazi mnogo nedostataka u upotrebi dječjih monitora. Ipak, postoji nekoliko zabrinutosti koje roditelji imaju. Zamolili smo ih da podijele svoje iskrene kritike korištenja ovim uređajima, a mi smo zatražili stručni savjet o tome kako riješiti neke od tih zabrinutosti.

Ponekad je roditeljima potreban odmor!

Možda zvuči kao prednost imati mogućnost stalnog povezivanja sa svojom bebom, ali neki roditelji smatraju da je taj aspekt povremeno i previše neodoljiv. Gđa Brandon je komentirala da, iako je smatrala korisnim što je mogla provjeriti svoju bebu dok ga baka i djed čuvaju tijekom večeri, to je ponekad bilo ometajuće. „Nedostatak? Proveli smo naš cijeli prvi izlazak gledajući našeg savršenog anđela na monitoru“, rekla je. Gđa Reason je rekla: „Osjećate potrebu često provjeravati svoju djecu, tako da roditelj nema puno vremena predaha.“

Zabrinutost oko kibernetičkih napada

Velika zabrinutost koju roditelji imaju u vezi s upotrebom dječjih monitora je strah od iskorištavanja monitora ili mreže od kibernetičkih napada. Gđe Garcia kaže da je zabrinuta da bi netko mogao provaliti u sustav dječjeg monitora i gledati njezina sina ili slušati razgovor. Therese Schachner, savjetnica za kibernetičku sigurnost kaže da je zabrinutost roditelja opravdana. Osim hakiranja i mogućnosti gledanja vašeg videa uživo, gđa Schachner kaže da kibernetički napadači mogu pokušati usaditi zlonamjerni softver i uključiti kod na daljinu da bi kontrolirati rad vašeg dječjeg monitora. „Roditelji koji se koriste dječjim monitorima suočavaju se s potencijalnim prijetnjama privatnosti svojih podataka“, poručuje ona te dodaje  nekoliko savjeta za roditelje o tome kako spriječiti da se takve stvari dogode i kako se sigurno koristiti dječjim monitorima. Prvo, nemojte zaboraviti ažurirati softver dječjeg monitora kada dođe vrijeme. Roditelji mogu redovito ažurirati softver za dječji monitor da bi instalirali najnovija sigurnosna ažuriranja, koja pomažu u zaštiti monitora od kibernetičkih napada. "Roditelji mogu zaštititi lozinke za dječje monitore tako što će uključiti niz slova, brojeva i posebnih znakova“, kaže ona. 

Zaključno

Ukoliko razmatrate koje značajke trebate tražiti u dječjem monitoru i kako općenito odvagnuti prednosti i nedostatke uređaja, imajte na umu da ne postoji jedno „ispravno“ rješenje za praćenje vašeg djeteta. Obitelji imaju različita kućna pravila, rasporede spavanja, tehnološke mogućnosti i kibernetičke sigurnosti te situacije u kojima se brinemo o djeci. Ono što funkcionira u jednoj obitelji možda neće u vašoj, pa ćete možda morati testirati nekoliko različitih monitora dok ne pronađete sustav koji odgovara vašim potrebama. Vaš duševni mir i miran san vaše bebe trebaju biti na prvom mjestu. 

Možda te zanima... Kad se djeca smiju voziti bez autosjedalice i na prednjem sjedalu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.