Beba Mama poslije poroda 24. listopada 2016.

Osjećaj povezanosti s bebom ne dolazi odmah

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlade majke ne bi trebale biti toliko samokritične jer iskustvo pokazuje da je osjećaj pripadnosti, samoostvarenja i povezanosti s djetetom proces, a ne biološki 'klik' koji se javlja iste sekunde nakon začeća, ili poroda

Čak trećina žena prestravljena je samom idejom o majčinstvu, a njihov najveći strah je kako će se snaći u novoj ulozi. Preko 50 posto majki tvrdi da nisu osjetile neku posebnu povezanost s djetetom odmah nakon poroda, pokazalo je britansko istraživanje.

14 stvari koje niste očekivali nakon rođenja djeteta

Ipak, unatoč izostanku tog prirodnog osjećaja povezanosti, velika većina novopečenih majki taj osjećaj je dobila u prvih šest mjeseci djetetova života - zbog vremena provedenog s njim i kroz brigu o bebi. Oko trećine žena smatra kako nisu dovoljno dobre majke, zbog čega sumnjaju da pate od određenog oblika postporođajne depresije.

Zašto se neke mame ne mogu povezati sa svojom bebom?

Čak 80 posto majki smatra da je najteži aspekt majčinstva u prvim mjesecima briga o bebi noću, kao i umor koji dolazi s tim. Ukoliko dijete noću neće spavati, a majka ne uspijeva ga umiriti, žena instinktivno sumnja u svoje sposobnosti majčinstva, objašnjavaju psiholozi.

Sedam načina zbližavanja s bebom

"Mlade majke ne bi trebale biti toliko samokritične jer iskustvo pokazuje da je osjećaj pripadnosti, samoostvarenja i povezanosti s djetetom proces, a ne biološki 'klik' koji se javlja iste sekunde nakon začeća, ili poroda", kaže psihologinja Alison Knights.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.