Beba Razvoj u 1. godini 27. kolovoza 2013.

Sedam načina zbližavanja s bebom

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iz knjige "Povezujuće roditeljstvo", poznatog američkog pedijatra Williama Searsa i njegove supruge Marthe, prenosimo vam opise sedam alata za upoznavanje djeteta i ostvarivanje duboke međusobne povezanosti, koje možete primjenjivati već od rođenja

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pronađite svoje alate!

Povezujuće roditeljstvo, kao i svaki posao, zahtijeva uporabu alata. Što je vaš alat bolji, to ćete posao lakše i bolje obaviti. Obratite pozornost na to da koristimo riječ alat, a ne korak. Kad imate alat, možete birati koji od njih ćete koristiti u obavljanju posla. Izraz korak podrazumijeva da morate slijediti sve korake u određenom slijedu kako biste obavili posao. Razmišljajte o povezujućem roditeljstvu kao o alatima za povezivanje, uzaja­mnom djelovanju između vas i vašeg djeteta, koji će vam pomoći da se povežete. Jednom kad se povežete, cijeli odnos između roditelja i djeteta (disciplina, briga za zdravlje, svakodnevni život s djetetom) postaje prirodniji i ugodniji. Alati za povezivanje koje koristite baveći se svojom novorođenom bebom temelje se na biološkoj povezanosti između majke i djeteta te na ponašanju ko­je bebama pomaže da rastu, a roditeljima da se osjećaju nagrađenima za svoj trud. Koristite te alate dok je beba još mala i bit ćete u prednosti kad dođe vri­jeme za razumijevanje potreba i osjećaja vrtićkog djeteta, desetogodišnjaka ili adolescenta.

porod dojenje mama beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zbližavanje pri rođenju

Način na koji roditelji i dijete započnu zajednički ži­vot pomaže ranom razvitku povezanosti. Prvi sati i dani nakon poroda osjet­ljivo su razdoblje u kojem su majke jedinstveno pripremljene za brigu o svom novorođenčetu, a novorođenčad gotovo čudesnom moći privlači svoje pažlji­ve njegovatelje.

Ako majka i dijete nakon poroda provode puno vremena za­jedno, dolazi do spajanja prirodnog ponašanja novorođenčeta koje potiče po­vezivanje i bioloških osobina majke njegovateljice. Novorođenčetu je potrebna njega, a majka ju je spremna pružiti. Oba člana tog biološkog para kreću s do­brog početnog položaja ako su neprekidno zajedno tijekom prvih šest tjedana. I tate mogu uživati u zbližavanju pri rođenju. Iako oni nemaju fizičko iskustvo rađanja i dojenja, u danima i tjednima nakon rođenja oni se mogu osjećajno uskladiti sa svojim očaravajućim novorođenčetom.

dojenje, beba siše | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dojenje

Dojenje je izvrstan način da upoznate svoju bebu – ono je nešto što nazivamo čitanje bebe. Uspješno dojenje zahtijeva majčin odgovor na znako­ve koje joj šalje njezina beba, što je prvi korak u upoznavanju bebe i izgradnji odnosa povjerenja.

Majčini hormoni koji su povezani sa stvaranjem mlijeka – prolaktin i oksitocin – poticaj su intuitivnom majčinstvu jer ženama pomažu da se osjećaju opuštenije i mirnije kad su sa svojim bebama.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nošenje djece

Nošene bebe rjeđe su uznemirene te provode više vremena u stanju tihe pozornosti, a to je stanje u kojemu djeca najviše uče o svojoj okolini i najugodniji su sudružnici.

Nošenjem djeteta također postajete osjetljiviji kao roditelj. Time što vam je dijete bliže, bolje ga možete upoznati. Dijete uči biti zadovoljno i imati povjerenja u osobu koja se za njega brine. Osim toga, u ru­kama zaposlenog roditelja puno uči o svojoj okolini.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zajedničko spavanje

Ne postoji jedno jedinstveno mjesto za spavanje koje je dobro za sve bebe. Mjesto na kojem se svi članovi obitelji najbolje naspavaju, najbolje je mjesto za upravo vašu obitelj. Većina djece, ali ne i sva, najbolje spa­vaju kad su blizu svojih roditelja.

Spavanje u blizini bebe zaposlenim roditelji­ma može pomoći da se povežu sa svojom djecom i da se brinu za njihove potrebe tijekom noći jednako kao i tijekom dana i večeri. To se osobito odnosi na majke koje se nakon porodiljskog dopusta vrate na posao.

S obzirom na to da je noć zastrašujuća za male ljude, spavanje u blizini izvora dodira i njege uma­njuje tjeskobu odvojenosti tijekom noći i bebama pomaže naučiti da je spavanje nešto ugodno, a ne nešto zastrašujuće. Majkama je također lakše obaviti noćne podoje ako im je beba u blizini. Može se dogoditi da ima noći kad je za vas to dobro rješenje, no i onih kad nije.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vjerovanje djetetovu plaču

Plač je djetetov jezik. On je dragocjeni znak osmi­šljen kako bi se osiguralo djetetovo preživljavanje i razvoj roditeljskih sposob­nosti odgajanja i brige za dijete.

Djeca, dakle, plaču kako bi komunicirala, a ne kako bi manipulirala. Što je odgovor roditelja na plač osjećajniji, to će dijete bo­lje naučiti vjerovati svojim roditeljima i vlastitoj sposobnosti komunikacije.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ravnoteža i granice

U nastojanju da djetetu pružite što više, lako se može do­goditi da zanemarite vlastite potrebe ili potrebe vašeg bračnog partnera. Ključ ostvarivanja ravnoteže u roditeljstvu je primjereno odgovaranje na djetetove potrebe – treba znati kad reći da, a kad reći ne, te biti dovoljno mudar reći da samima sebi u trenutku kad vam je po­trebna pomoć.

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Oprez sa zagovornicima discipliniranja

Nakon što se beba rodi, možda ćete postati metom dobronamjernih savjetnika koji će vas obasipati savjetima koji sprječavaju povezivanje, poput: "Pusti ga da se isplače", "Nauči ga na raspored", "Ne diži je toliko na ruke, razmazit ćeš je!" Taj obuzdavajući stil brige za dijete, kojeg nazivamo krutim discipliniranjem djece, temeljen je na pogrešnim pret­postavkama da djeca plaču kako bi manipulirala roditeljima, a ne kako bi ko­municirala, te da je djetetov plač neugodna i neprimjerena navika koja se mo­ra iskorijeniti kako bi se dijete na što bolji način uklopilo u svijet odraslih. Takvo discipliniranje djece, osobito ako se odvede u krajnost, i roditelje i djecu čini gubitnicima. Dijete gubi povjerenje u signal­nu vrijednost znakova koje šalje, a roditelji gube povjerenje u vlastitu sposob­nost razumijevanja djetetovih znakova i odgovaranja na njih. To može dovesti do udaljavanja roditelja od djeteta, što je upravo suprotno onome što se doga­đa kod povezujućeg roditeljstva. 

beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako ovi alati oblikuju vaše roditeljstvo?

Alati povezujućeg roditeljstva od­nose se na ono što kao roditelj radite, no oni vas u isto vrijeme i oblikuju, od­nosno utječu na to kakav ste roditelj. Dojenje, zbližavanje odmah po rođenju, nošenje djece i ostali alati učinit će vas osjetljivijima na znakove koje vam šalje vaša beba. Kad se njegove potrebe brzo zadovolje, a jezik kojim govori se slu­ša, dijete razvije povjerenje u svoje sposobnosti slanja znakova. Ovaj je stil zahtjevan za roditelje, osobito u prvih tri do šest mjeseci. Puno ćete se davati svojoj bebi – davat ćete joj svoje vrijeme, snagu, predanost. No natrag ćete dobiti puno više. Roditeljstvo je poput investiranja u mirovinski fond. Što više uložite tijekom prvih godina djetetova života, to će vam se posli­je više vratiti. Ako u početku više radite, poslije ćete se moći opustiti i uživati u plodovima svog rada. 

Više savjeta o primjeni ovih alata možete pronaći u knjizi "Povezujuće roditeljstvo" u izdanju Mozika knjiga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.