Beba Zdravlje i njega bebe 19. kolovoza 2013.

Zašto beba stalno bljucka?

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako znate da bebe bljuckaju, vjerojatno se pitate u kojoj je mjeri ono normalno, a kada je pretjerano. Poslušajte što kaže pedijatar Milivoj Jovančević u kojim slučajevima izbacivanje hrane može biti povezano s ozbiljnijim problemima te kako to prepoznati, a kako možete biti sigurni da ipak je sve u redu

 

Većina novorođenčadi bljucka, neki manje, neki vrlo izraženo, objašnjava pedijatar Milivoj Jovančević. Bljuckanje u prvom mjesecu života sasvim je uobičajeno i dokle god dijete dobro napreduje na tjelesnoj masi i dobro izgleda, ne treba se zabrinjavati.

"Postoji nešto što se zove fiziološki refluks, odnosno vraćanje želučanog sadržaja i to se događa u sve djece u manjem ili većem opsegu", pojašnjava pedijatar.

Vrlo rijetko se može dogoditi da želučani sadržaj, koji dolazi u jednjak, izazove upalu jednjaka i tzv. gastroezofagealnu refluksnu bolest.

"Ta djeca ne napreduju dobro, plačljiva su i u njihovoj stolici se može zamijetiti ili laboratorijski otkriti krv. Djecu kod koje je to izraženije treba držati u povišenom položaju i izbjegavati pregibanje jer se pregibanjem povećava tlak", savjetuje dr. Jovančević

Kod većine takve djece, problem se značajno smanji kad prestanu grčevi. Naime, kada dijete ima kolike, cijeli je trbuh napuhnut, povećan je tlak u trbuhu i dijete ne može zadržati sadržaj u želucu.

"Oko trećeg mjeseca, kada se sve skupa smiri, i bljuckanje se značajno smanjuje. Ako dijete izrazito ima takve probleme, treba se obratiti pedijatru koji će procijeniti je li potrebna neka daljnja obrada", upozorava pedijatar. Bebama na adaptiranom mlijeku roditelji mogu dati specijalnu formulu, koja se zgusne kada dođe u želudac, a kod djece koja su na prsima ne treba poduzimati ništa ako je djetetovo fizičko stanje dobro.

Pročitajte što se još događa s vašom bebom s navršenih mjesec dana!

Pročitajte i druge članke u specijalu "Dječja probava"!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.