Beba Zdravlje i njega bebe 9642 prikaza 19. rujna 2018.

10 zastrašujućih prvih trenutaka s novorođenčetom

Foto: Thinkstock

Većina djevojčica i djevojki sanja o danu kada će postati majka. Ali pravo iskustvo svaki roditelj stječe tek kada beba stigne u njegov život

Iako mnogi objašnjavaju da se roditeljski instinkti odmah razviju te da će mladi roditelji odmah znati što treba napraviti u nekim situacijama postoje trenuci kada može biti jako teško i čak pomalo zastrašujuće. Donosimo jedanaest trenutaka kada se možete osjećati preplašeno:

1. Prvo rezanje noktiju

Dječji prstići su toliko maleni i nježni da se roditelji mogu osjećati nemoćno pogotovo kada se miču. Naoružajte se strpljenjem i polako sredite dječje noktiće. S vremenom će vam to postati rutina, a više neće biti ni straha.

novorođenče beba mama Možda te zanima... 10 stvari koje ćeš obožavati kod novorođenčeta Beba

2. Prvo dojenje

Trenutak kada mama treba prvi put nahraniti svoju malenu bebu, iako je taj cijeli proces prirodan, može biti izuzetno težak. Možda ćete doživjeti da okolina misli da trebate biti super mama koja sve zna i nema baš nikakav problem, ali nemojte obraćati pažnju na njih.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Prvo jako bebino plakanje

Mnogi roditelji sjećaju se tog zvuka. Nakon izlaska iz bolnice počet ćete čuti sve zvukove. Kako se beba pomaknula i je li malo zaplakala. Kada čujete prvi jaki krik svoje bebe koji se pretvara u veliko deranje, mogli biste osjetiti paniku: "Što se događa? Boli li ju nešto?". Takvu paniku prolazi svaki novi roditelj, a s vremenom nauči što beba goovori kroz svoj plač.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Prvo kupanje

Mala beba je krhka i može vam se činiti da je jako skliska. Pripremite sve što vam treba i polako okupajte svog mališana. Na početku ga polako prvo malo smočite pa ćete se osjećati puno sigurnije. 

beba kupanje Možda te zanima... Koliko često treba kupati bebu? Beba

5. Prvo korištenje aspiratora za nos

Nastavak za usisivač koji će očistiti bebin nosić može izgledati zastrašujuće. Hoće li joj se nešto dogoditi? Može li to utjecati na njezin mozak? Sve su to pitanja koja se mogu pojaviti kad ste mladi roditelj. Međutim, nema razloga za brigu, a vaše dijete će puno lakše disati.

6. Presvlačenje bebe

Kako presvući to maleno biće, a ne strgati mu ručice? Bodyji izgledaju tako maleno, a još su u jednom komadu. Ipak je bilo puno lakše presvlačiti lutku! 

7. Prva vožnja u automobilu

Prvi put će vam se činiti da vaš automobil juri i kada je brzina potpuno mala. Samo ćete razmišljati o sigurnosti svog djeteta i da što prije stignete kući kako biste bili sigurni da je sve u redu. U tim vožnjama najgora stvar koja vam se može dogoditi je da dijete počne jako, jako plakati. 

mama i beba Možda te zanima... 14 stvari koje niste očekivali nakon rođenja djeteta Beba

8. Kad se sami vozite s djetetom u automobilu

Kada se budete vozili sami s djetetom bit ćete pod stresom, iako vaše oči trebaju pratiti što se događa na cesti, vi ćete puno više pogledati prema retrovizoru. Dijete će se s vremenom naučiti na automobil, a vi ćete biti sve sigurniji u vašim zajedničkim vožnjama.

9. Prva kupovina s bebom

Držite listu s namirnicama koje trebate kupiti, a vaš mališan je baš počeo neutješno plakati. Postoji li izlaz iz te situacije? Trebate podojiti dijete ili mu dati bočicu? Hoćete li dojiti u javnosti? Ili ćete juriti kući. Kako beba raste i vaš dnevni ritam postajat će sve lakši, pa ćete puno lakše obavljati takve stvari.

10. Prvo stavljanje bebe u nosiljku

Ovo je definitivno jedna od težih stvari. Prvi put će to biti posao za dvije osobe, a možda još idućih dvadeset puta. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.