Trudnoća Planiranje trudnoće 14. srpnja 2014.

Kojih se promjena nakon dolaska bebe najviše plašite?

obitelj, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu smo vas pitali što mislite da se u životu mijenja nakon što postanete roditelji i kojih se promjena najviše pribojavate. Trudnice i mame, ali i žene koje još nisu postale majke, a to žele, opisuju svoja očekivanja, strahove i brige oko ove nove životne uloge

Iako ste spremni za roditeljstvo i počeli ste planirati trudnoću, sasvim je normalno da razmišljate i o promjenama koje vas čekaju nakon što postanete roditelji. Na forumu smo vas pitali što mislite da se u životu mijenja nakon dolaska djeteta i kojih promjena se najviše plašite, a mnoge buduće mame kažu da se najviše boje novih stvari koje ih očekuju i hoće li se snaći u ovoj potpuno novoj životnoj ulozi. Čitateljica pod nadimkom scarlett smatra da dolaskom bebe u naš život ulazi bespomoćno malo biće koje je potpuno ovisno o nama roditeljima. 

Strah od novog i nepoznatog

"Svakodnevica i život mijenjaju se za 100 posto i 24 sata dnevno mi smo roditelji, a ne samo ono što smo bili prije. Čega se najviše plašim? Zapravo se ne bojim nekih većih životnih promjena (jer mi ništa nije važno kao moje dijete, pa mi je normalno i prirodno život prilagoditi djetetu). Brine me kako ću se snaći kao mama, najviše me brine hoću li moći stići sve što treba obaviti tijekom dana, kako će se promijeniti odnos nas kao muža i žene…", napisala je.

Pročitajte zašto žene odgađaju majčinstvo i koji faktori imaju najveći utjecaj na odluku o prvoj trudnoći!

IvaP koja tek uskoro postaje roditelj također ima slične strahove: "Nije mi problem prilagoditi život djetetu, dijete smo željeli i osjećam se zrelo za ulogu majke. No pitam se, hoću li biti dobar roditelj? Kako ću uspjeti uskladiti sve obaveze uz dijete, pogotovo kada se vratim na posao. Koliko ćemo suprug i ja uspjeti pronaći vremena za sebe i naš odnos. Hoću li biti pod prevelikim stresom zbog puno obaveza i hoće li se to negativno odraziti na dijete i moj odnos s djetetom. Kako ću sama sebi pomoći u slučaju premora i stresa?"

Novopečene mame često brinu hoće li znati držati tek rođenu bebu i pravilno se brinuti za nju, a one koje su drugi put postale mame, najviše brine kako će njihovo starije dijete prihvatiti malog brata ili sestru.

Saznajte koji su još najveći strahovi mladih majki!

Dijete je uvijek na prvom mjestu

Kukukaka je podijelila svoje iskustvo i opisala što se joj promijenilo u životu od kad je postala majka. "Promijenilo se to što je naše dijete na prvom mjestu, on ide prvi jesti, pa onda mi, njemu se prvome sve kupi, pa onda nama i tako. Kao i većina mama, bojala sam se kako ću se snaći s malom bebom, hoću li znati, više neću imati slobodnog vremena za kave i još puno toga. Ali majka priroda se pobrinula i to se sve tako posložilo da mi uopće ne nedostaju neka dosadašnja druženja jer imam svoju bebu i uživam svakim danom u njoj. Sada razumijem rečenicu svoje mama: 'Vidjet ćeš kad budeš imala svoje dijete'. I vidim. To je nešto posebno. Kada sam rodila, nakon par dana se u meni stvorio osjećaj da sam tek tada nešto postigla u životu. Drago mi je da sam to iskusila", napisala je.

"Mijenja se dosta toga, i većinu stvari koje su nas prije smetale sada su zanemarive jer je najbitnije da dijete ne plače, da nije gladno, da je pelena promijenjena, jednim riječima najvažnije je da je dijete sretno, a onda se gledaju druge stvari. Mijenjaju se neke navike (ako netko želi pušiti, pušit će na terasi, a ne u kući zbog djeteta, ako mi je dijete bubano neću ići na kavu s kolegicama, ako mi dragog dečki zovu na nogomet radije će provesti dan u šetnji sa mnom i djetetom. Mnogo se stvari mijenja, ali me ništa ne plaši jer imam divne ljude oko sebe koji su spremni za svaku pomoć", smatra Suzy.

Iako većinu budućih roditelja plaši taj novi život, čitateljica pod nadimkom Emiro koja još nema djecu, kaže da jedva čeka sve te promjene koje dolaze rođenjem djeteta.

"Želim bebu već četiri godine, ali to nije razlog da vam ne kažem da želim da mi se sve promjeni, da mi se svijet okrene naopako, da ne spavam noćima, da me popiški, da me pokaka, da me izbljuca, sve to želim doživjeti, da plače, da se smije, da ga razmazim, da spava između nas u krevetu, želim cijeli svoj život posvetiti djetetu i uživati u svakom danu s njim/njom", napisala je.

Što mislite, što se u životu mijenja nakon rođenja djeteta? Kojih promjena se najviše plašite?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.