Beba Zdravlje i njega bebe 11. lipnja 2016.

Kada treba potražiti pomoć zbog bebinog bljuckanja?

beba bljuckanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Skoro sve bebe bljuckaju neposredno poslije obroka. pročitajte kada treba potražiti pomoć, ali i kako spriječiti pretjerano bljuckanje

Sve bebe bljuckaju poslije obroka, što je sasvim normalna pojava. To se obično događa neposredno poslije obroka nakon čega na vašem ramenu ostaje mrlja od zgrušanog mlijeka neugodnog mirisa. Međutim, ako je povraćanje praćeno povišenom tjelesnom temperaturom i proljevom, riječ je o infekciji i treba potražiti pomoć liječnika.

Bljuckanje kod beba: kada se zabrinuti?

Postoji i treća mogućnost: ako beba neposredno poslije hranjena povrati hranu u mlazu, najvjerojatnije se radi o stenozi pilorusa (kružni mišić na ulazu u želudac previše je stegnut i uzrokuje nevoljno pražnjenje želuca). Ovaj deformitet češće se javlja kod dječaka i otklanja se jednostavnim operativnim zahvatom.

Spriječite prekomjerno bljuckanje

Već smo spomenuli da je bljuckanje zgrušanog mlijeka normalna pojava, međutim, postoje načini da se ono spriječi. Tijekom dojenja držite bebu tako da joj glavica bude uzdignuta (podmetnite ruku) u odnosu na položaj njezina tijela. Ako hranite bočicom, vodite računa da joj duda uvijek bude ispunjena mlijekom jer će tako gutati manje zraka. Također, nemojte dopustiti da beba dugo plače prije obroka jer će se nagutati zraka što će nakon obroka dovesti do bljuckanja.

Zašto beba stalno bljucka?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.