Beba Mama poslije poroda 05. studenoga 2017.

7 razloga zašto su nove mame iscrpljene i kako im pomoći?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako mame nakon poroda malo spavaju i zbog neprospavanih noći su umorne, postoji i drugi razlozi zbog kojeg su nove mame toliko iscrpljene, a puno su dublji od neispavanosti

Ne treba ni govoriti da su sve mame male djece iscrpljene. Neprospavana noć vodi iscrpljujućem danu, a zbog umora mame nerijetko osjećaju i laganu bol. No, nedostatak sna nije pravi i svakako ne jedini razlog zbog kojeg su mame toliko iscrpljene. Sve ostalo zapravo umori mame...

1. Nema vremena za oporavak 

Onaj tko je usporedio porod s maratonom bio je u pravu. Ali, postavlja se pitanje: Kada zapravo mame dobiju svoju medalju nakon maratona? I moraju li sudionici maratona poslije maratona držati bebu u naručju i buditi se svakih par minuta tjednima nakon maratona? I možda u isto vrijeme paziti i na drugo živo biće, malo veće od bebe, koje u isto vrijeme hoće ići van, igrati se i traži pažnju? 

Možda te zanima... 10 savjeta za nove roditelje Roditelji

Što će pomoći? Dođite i pomozite novim mamama. Nemojte samo posjetiti mamu, donijeti joj poklon i nestati. Pomognite joj i budite podrška na bilo koji način. Bit će vam zahvalne! 

2. Preveliki osjećaj odgovornosti

Čim se novorođenče sigurno smjesti u majčinom naručju, jedan ogroman osjećaj odgovornosti preplavi svaku novu mamu. Mala beba u potpunosti je oslonjena na vas. Vi ste ti koji joj morate pružiti sve što treba. Ako ste već prošli ovaj osjećaj, iscrpljeni ste samo na pomisao tog osjećaja. A, ako niste prošli kroz taj osjećaj prije, sama pomisao vas svejedno umori. Imati bebu je velika i strašna stvar, a velike i strašne stvari zahtijevaju puno truda i napora.

Što će pomoći? Ponovno, budite uz mamu. Govorite lijepe stvari. Podsjetite mamu da se radi o malim koracima

Možda te zanima... 10 stvari koje sam htjela i trebala čuti nakon poroda Beba

3. Najveća prekretnica života

Sve je novo. Čak i ako ste već bili mama prije, nikada niste bili mama ovoj osobi. Brzo morate shvatiti sve velike (hranjenje, smirivanje...), sve male (mijenjanje pelena, kako raditi sto stvari uz bebu u naručju...) i one druge stvari između velikih i malih. Sada postoji cijeli lanac novih stvari koje treba naučiti (i starih kojih se treba podsjetiti). Od početka, sve i to baš onda kad biste najradije legli, odmorili oči i odgodili sve to za sutra

podočnjaci Možda te zanima... Podočnjaci i neispavanost: pravo lice majčinstva Beba

Što će pomoći? Treba znati i razumjeti da sve mame sada samo žele upoznati svoju bebu. Nemaju vremena ni energije za bilo što drugo. 

4. Prepušteni ste sami sebi

mama beba novorođenče | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Počelo je u trudnoći, ali došlo je do vrhunca nakon poroda. Taj trenutak kada shvatite da, koliko god podrške imali, samo vi to možete učiniti: samo vi možete rodite. Samo vi možete dojiti. Samo vi možete biti mama. 

Što će pomoći? Budite ljubazni i pažljivi. Mame su sada osjetljive i malo preplašene. 

5. Previše toga 'mota' se po glavi

Postoji toliko toga što trebate zapamtiti. Posjete patronažne sestre, rasporedi hranjenja, spakirati sve što trebate kada izlazite iz kuće, stvari koje trebate kupiti, kad je vrijeme za sljedeće hranjenje, s koje strane sada dojiti? Koji dan je uopće?!

Što će pomoći? Oprostite mami ako zaboravi. Imajte razumijevanja. Možda će zaboraviti to reći, ali zahvalna vam je za to. 

roditelji, umor, krevet Možda te zanima... Koliko sati sna gubimo u prvoj godini s bebom? Beba

6. Vaše potrebe su na posljednjem mjestu

Svaki dan, vaše potrebe su zadnje na popisu, a nakon njih i vaše želje. Možda ste gladni, ali beba mora prva biti nahranjena. Možda ste žedni, ali beba prva treba svoju tekućinu i čaša vode je baš izvan dosega. Možda padate od umora, ali vaša beba prva treba zaspati

Što će pomoći? Molim vas, nemojte ništa komentirati ako je mama u pidžami kada joj pokucate na vrata u vrijeme ručka

7. Kao da nema kraja 

Iscrpljeni ste i preopterećeni, no čini se kako kraj nije na vidiku. Dani se pretvaraju u noći i zatim se noći pretvaraju u dane. Kad god uzmete pet minuta kako biste se odmorili, vaša beba zaplače i ponovno vas treba. Nema pauze za ručak za nove mame. Ponekad, nema ni pauze za čaj!

Što će pomoći? Molim vas, stavite kuhati vodu za čaj/kavu. Hvala!

Možda te zanima... Svi ljudi kojima ćeš biti zahvalna nakon porođaja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.