Beba Mama poslije poroda 03. studenoga 2023.

Zašto se mame osjećaju usamljeno nakon poroda?

Foto: Freepik ; Tri od pet majki osjećaj usamljenosti skrivaju od drugih, a gotovo 40 posto ga ne prizna ni svojim partnerima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinstvo može biti jednako teško koliko je i prekrasno, i iako imate najmanje jednu malenu osobu pokraj sebe većinu vremena, biti mama može biti nevjerojatno izolirajuće i usamljeno, a nedavno istraživanje samo je potvrdilo ovu činjenicu

 Kao da žongliranje s novom ulogom majke i obavezama koje imate i bez djeteta nisu dovoljno teške, vaša promjena prioriteta neizbježno mijenja postojeće odnose. 

Nije iznenađujuća činjenica da se mnoge mame osjećaju usamljeno, ali nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji potvrdilo je koliko je ta činjenica zapravo uobičajena jer je 90 posto novih majki priznalo da se osjeća usamljeno. 

Možda te zanima... Ovih 9 stvari bih stvarno voljela da sam znala kad sam došla iz rodilišta Beba
 

Mame skrivaju svoju usamljenost

Roditeljska stranica ChannelMum.com provela je istraživanje u kojem je sudjelovalo 2025 majki, a rezultati su otkrili da tri od pet majki osjećaj usamljenosti skrivaju od drugih, a gotovo 40 posto ga ne prizna ni svojim partnerima. 

mama, depresija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Svi znamo da rođenje djeteta ima fizičke posljedice na vašem tijelu, ali isto tako ima i velike psihičke posljedice", izjavila je autorica istraživanja Siobhan Freegard. "Strašno je što se u našem 'povezanom' društvu devet od 10 majki još uvijek osjeća usamljeno i izolirano, često s dubokim i zabrinjavajućim posljedicama."

7 savjeta za umorne nove mame nakon neprospavane noći

Zašto su mame usamljene? 

Često je u pitanju kombinacija stvari koje uzrokuju usamljenost kod majki, ali prema 51 posto žena koje su sudjelovale u istraživanju, najveći uzrok bio je osjećaj isključenosti od drugih ljudi. 

I dok se mnoge majke na društvenim mrežama povezuju s obitelji, prijateljima, ali i drugim majkama koje ne poznaju, 42 posto žena reklo je kako 'savršen život' drugih majki koje vide na društvenim mrežama, pogoršava osjećaj usamljenosti.

Dora Jakobović Možda te zanima... 'U prvim mjesecima išla sam u trgovinu samo da vidim ljude' Roditelji

"Biti mama može biti teško, ali moramo se sjetiti da postoji više nas koje dijeli taj osjećaj nego one koje ne dijele. Ako zagrebemo ispod površine, većina majki prolazi kroz iste strahove, brige i radosti", rekla je Siobhan Freegard.

Društvene mreže mogu negativno utjecati na naše osjećaje, ali isto tako mogu biti odličan izvor za doprijeti do drugih majki u vašoj blizini. Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete se lakše povezati s drugim mamama i naći podršku koja vam je potrebna:

  • razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse ili ginekologom o radionicama i grupama podrške, oni će vas sigurno znati uputiti dalje
  • obratite se za pomoć Hrvatskoj udruzi doula ili sličnim organizacijama u kojima možete pronaći pomoć i podršku
  • centri poput Prirodno roditeljstvo i slični koji djeluju kroz cikluse predavanja i radionica, mogu vam pomoći u novoj ulozi majke i povezati vas s drugim majkama u situaciji poput vaše
danielle haines Možda te zanima... Ovako stvarno izgledaju mame nakon poroda Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.