Beba Razvoj u 1. godini 25. lipnja 2023.

4 stvari koje će pomoći bebi da razvije dar govora

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako razgovor s novorođenom bebom neće pomoći da progovori ranije, odličan je način za povezivanje s djetetom, a kad za to bude vrijeme, pomoći će mu da bolje izgovori riječi i razvije dar govora

Osjećate se smiješno dok razgovarate s novorođenom bebom? Ne biste trebali. "Izlaganje intonativnim uzorcima, kao i ponavljanje uobičajenih riječi, pomaže novorođenčadi da uče komunicirati", kaže logopedinja Mellisa Essenburg. Razgovor s djetetom neće mu pomoći da progovori ranije, ali će to pomoći da bolje izgovori riječi kad za to razvojno bude spremno, što je obično oko godine dana starosti. Isto tako, razgovor je sjajan način povezivanja s bebom od prvog dana. Ovdje je nekoliko zabavnih načina kako pomoći vašem djetetu da razvije dar brbljanja:

1. Oponašajte bebino gugutanje i žamorenje

Koristite puno intonacije kako bi ju potaknuli da proširi vlastite zvukove. Također pušite i napravite zvukove motornog čamca, to su zvukovi koji potiču govor.

beba govor mama Možda te zanima... Bebe 'čitaju' riječi s usana i tako uče govor Beba

2. Ponavljajte često riječi

One riječi koje počinju s "m" ili "b" su najlakše bebi da ih imitira.

mama, beba Možda te zanima... Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci Beba

3. Čitajte bebi često

"Bebe trebaju čuti puno jezika", kaže Caroline Blakemore, autorica knjige Baby Read-Aloud Basics. "Slušanje je u ovoj fazi poput pismenosti."

dječak dijete Možda te zanima... Kako razgovarati s djecom dok još ne govore? Beba

4. Nemojte posjesti bebu ispred televizije

To ne čini ništa za razvoj govora kod bebe. Vaša beba uči govoriti ne samo od slušanja i kopiranja vaših riječi, već i od kontakta s očima, dodira i emocionalnih odgovora koje podijelite s njom.

dječak beba Možda te zanima... Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.