Razvojna faza djeteta: Jaslička dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. svibnja 2013.

Čitajte djetetu i tako ga učite govoriti!

Timeline fotke, jaslička dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitanje slikovnica i priča i to ne samo prije spavanja, može značajno utjecati na to da vaše dijete ranije počne pričati, kao i to da djetetov vokabular bude što veći. Koristite stoga svaku priliku kako biste svoje dijete upoznali s čarobnim svijetom knjiga. Čitajte slikovnice s velikim i jasnim slikama, a dijete ispitujte što ste pročitali, npr. "možeš li pokazati gdje je pas i kako pas priča". Najbolje vrijeme za čitanje je prije spavanja – dijete je tada smireno i "ušuškano" i sa zanimanjem će vas slušati dok mu čitate.

Imajte na umu i kako vaše dijete uživa u tome da mu se ista priča ponavlja više puta – veselit će ga jer će znati što može očekivati na kraju.

Dječaci kasnije progovore

Djeca u ovoj dobi već koriste do šest riječi, trče, odbacuju neki predmet oponašajući odrasle, a neka djeca mogu udarati loptom prema naprijed. Nemojte biti zabrinuti ako vaše dijete ne priča, osobito ako je riječ o dječaku. Muška djeca jako malo pričaju do sredine druge godine, ali vas razumiju sve što im govorite. Ipak, pripazite na sluh vašeg djeteta, odnosno provjerite čuje li dobro. Ako dijete ne čuje dobro, slabo će govoriti. Kontaktirajte svog liječnika ako mislite da je to uzrok što vaše dijete još nije progovorilo.

Ne grizenju!

U ovoj dobi nije rijetkost da djeca počinju gristi drugu djecu. Iako je riječ o neprihvatljivom ponašanju, djeca stara 15 mjeseci na taj način izražavaju svoje osjećaje jer ih ne mogu izraziti riječima. Ako se osjećaju ugroženima, jednostavno ugrizu drugo dijete. Kako biste spriječili svoje dijete da mu grizenje postane navika, prvo obratite pažnju na dijete koje je ugrizeno kako biste se uvjerili je li s njim sve u redu. Ostanite smireni i nemojte vikati, niti udarati svoje dijete. Imajte na umu da je riječ o nekontroliranom postupku.

Vodite računa je li vaše dijete bilo napadnuto pa se samo branilo ili je bilo razdražljivo jer mu se bliži vrijeme spavanja. Morate otkriti što uzrokuje takvo njegovo ponašanje. Nipošto nemojte djetetu pokazati kako to izgleda kada nekoga ugrizete tako da vi ugrizete njega. Time ćete mu samo sugerirati da je ponekad u redu gristi.

dijete grize zubi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zašto moje dijete grize?

Jeste li znali da, ako vas dijete grize, to može biti i iz čiste ljubavi? Tako u našem videoprilogu tvrdi Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo te objašnjava da se tada zapravo radi o porivu djeteta da vas bolje osjeti. Ako je pak griženje izraz agresivnosti, umjesto da dijete odmah proglasite zločestim i kaznite ga, možete istražiti što je izazvalo tako snažno nezadovoljstvo. Pogledajte video!

Prelazak na samo jedno spavanje preko dana

Od trenutka kada je vaše dijete rođeno, sigurno ste se pitali kakav će mu biti karakter. Način na koji vaše 16-mjesečno dijete stvara interakciju sa svijetom oko sebe, kako reagira na različite situacije i ljude, dobar je pokazatelj kakav će mu biti temperament kad odraste. Vaše dijete može biti fleksibilno i lako prilagodljivo, a možda je vaš mališan i mali svojeglavko koji malo teže podnosi promjene. Obratite pozornost na to kako se i kada on osjeća ugodno.

U ovoj dobi dijete obično prelazi s dva na jedno spavanje tijekom dana, odnosno odustaje od jutarnjeg spavanja. Podnevno ili poslijepodnevno spavanje tada će vjerojatno trajati duže nego ranije pa pripazite da se ne oduži previše kako ne bi navečer prekasno išlo u krevet. U početku kada se dijete još prilagođava na jedno spavanje, u jutarnjim satima možete organizirati odmor tako da skupa ležite, čitate knjigu ili slušate glazbu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.