Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. svibnja 2018.

Mimika i ton glasa važniji su od riječi koje govorimo djetetu

mama beba razgovor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca ne razumiju naš jezik i ne govore ga dobro i da bi s njima komunicirali moramo koristiti jezik koji razumiju. To je posebno važno kad djeca imaju ispade bijesa, jer tada još manje čuju i razumiju ono što im govorimo, kaže Iva Brčić, certificirana edukatorica programa 'Najsretnija beba'

"Dječji jezik je način na koji djeca komuniciraju. Naime, djeca ne razumiju naš jezik niti ga dobro govore. Kako bismo s njima mogli komunicirati, moramo koristiti jezik koji oni razumiju. Kao kad dođemo u neku stranu zemlju. Taj jezik je jako koristan kad djeca imaju ispade bijesa. Tad djeca još manje čuju i još manje vide, i još manje razumiju, a logika tada uopće ne djeluje. Dječji jezik je jezik kratkih rečenica, ponavljanja poruke ljutog djeteta, puno gesta, puno mimike, i odgovarajućeg tona glasa. Naime, kad je dijete ljuto, vrlo slabo razumije ono što mu govorimo, i bitno je da ponavljamo njegovu poruku koju nam ono pokušava prenijeti. Također, rečenice moraju biti kratke, kako bi ih ono razumjelo.

Zašto su bitni ton glasa, mimika i geste? Zato jer djeca puno shvaćaju čitajući naše geste, mimiku i ton glasa. Na taj način djeca komuniciraju i razumiju što se sve događa oko njih", kaže Iva Brčić, certificirana edukatorica programa 'Najsretnija beba'.

Možda te zanima... Pričaj dječjim jezikom i spriječi ispade bijesa Vrtić

 

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.