Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 05. srpnja 2018.

Četiri načina kako djetetu pomoći da progovori

beba mama majka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se uobičajeno prve riječi pojave do godine dana, nisu sva djeca ista. Ako je razvoj normalan, ne morate brinuti, ali im možete pomoći da prije usvoje jezik

Prve riječi otprilike se javljaju kad dijete napuni godinu dana. No, rana komunikacija kojom pomažete djetetu, počinje već u trbuhu. Od 18. tjedna trudnoće u maternici može čuti zvukove, poput kucanja vašeg srca, ali i vašeg glasa. Dobro je već tada razgovarati sa svojom bebom, pjevati joj i svirati, ali i puštati glazbu. 

Vježbe za poticanje govora kod beba

Razvoj govora najviše ovisi o roditeljima

"Kako će dijete razvijati svoje govorno-jezične sposobnosti te pravovremeno ostvariti komunikaciju s okolinom koja ga okružuje, ovisi o samoj okolini, odnosno u najranijem periodu, do godine dana života, ovisi najviše o roditeljima", kaže logopedica Sonja Jovančević.

Možda te zanima... 4 stvari koje će pomoći bebi da razvije dar govora Beba

Rana komunikacija predstavlja proces prije razvoja govora i sam razvoj govora pa sve do šeste godine djetetova života. "Za razvoj komunikacije je zaista važna kvaliteta povezanosti djeteta i majke prije svega, mogućnost koncentracije i pažnje te djetetova namjera za razmjenu informacija s okolinom", objašnjava psihologinja Miranda Novak.

Zapamtite: Nisu sva djeca ista

"Uobičajeno je da dijete u dobi od godine dana s razumijevanjem koristi jednu do pet riječi", kaže pedijatar Milivoj Jovančević nadodajući da se nerijetko događa da dijete još u dobi od godinu i pol do dvije godine govori samo prvo slogove

Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije?

Svako dijete je drugačije i nema zlatnog pravila do kada treba progovoriti. "Kod svakog djeteta u razvoju jezika i govora postoje velike individualne razlike", naglašava logopedica Jovančević. Ako je razvoj normalan, ne morate brinuti.

Možda te zanima... Detaljan vodič: Što bi dijete trebalo znati govoriti do petog rođendana? Vrtić

Donosimo vam 4 načina na koja im možete pomoći da postanu mali brbljavci: 

1. Uvijek razgovarajte sa svojim mališanima

Pričajte im dok mijenjate pelenu, za vrijeme ručka, kupanja ili igranje. Koristite svakodnevne aktivnosti kako bi im pomogli razviti govor. Pokažite na stvari i predmete koje vide i recite im što su i kako se zovu. Što više pričate i upoznajete ih s novim stvarima, zapamtit će više riječi. Riječi koje često čuju postat će dio njihovog vokabulara. 

2. Učite ih kroz zabavu

Dok se igrate, ubacite radnje koje zahtijevaju govor. Na primjer, glumite da pričate na mobitel s bakom ili djedom, u čemu će sigurno uživati. Pjevajte pjesmice. Mijenjajte izraze lica s tonovima glasa, u igranju uvijek koristite riječi kao pratnju.

3. Čitajte knjige skupa

Svaki dan im čitajte. Pokazujte slike i pitajte pitanja kako bi potaknuli razgovor: "Što je to? Je li to jabuka ili banana?" ili "Znaš li što je vještica rekla, ja sam zaboravio/la?" Pokušajte istu knjigu pročitati više puta. Iznenadit ćete se kako će brzo zapamtiti priču. 

4. Slušajte ih!

Slušanje djeteta je bitno tijekom faze jezičnog razvoja. Tako im pokazujete da imaju vašu pažnju dok pokušavaju pričati ili pjevati, makar niste razumjeli niti jednu riječ. To će ih naučiti kako je slušanje važno, što će im pomoći u govoru. 

Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ruthwilson

    Obratite se druzaiherbalcure@gmail.com ako pokušavate zatrudnjeti, nikad nisam mislio da ću pisati ovu poruku, ali nakon 5 godina i gotovo izgubio svoj brak jer ne mogu imati dijete, tešku endometriozu i skeniranje, ja Rekli su da je IVF jedina mogućnost. To je nešto što nismo mogli priuštiti i gotovo je odustala od nade da postanemo roditelji. Moj prijatelj mi je preporučio dr Uzai i nagovorio me da ga kontaktiram, napravio mi je duhovno otkriće da me zatrudne, u roku od dva tjedna trudna sam (naravno!) I rodila lijep zdravo dječak Travanj, ovdje ja svoju obitelj s radošću i srećom, pišem ovu poruku za one žene koje su na pozornici na kojoj sam bio, depresivno bez svjetla na kraju tunela, Dajte dr. Uzai pokušaj da vam pomognem riješiti svoj problem i nadamo se da ćete imati isti iskaz uspjeha koji sam imao. Možete ga kontaktirati putem adrese: druzaiherbalcure@gmail.com ili onoga što ga je nazvao putem +2348114033497 Hvala vam liječniku za svoje divno i pobožno djelo koje ste učinili u našem životu, želimo vam svu sreću u vašem braku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.