Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. ožujka 2017.

Utječu li duda i sisanje palca na govorne mane djeteta?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici u Čileu promatrali su navike djece u dobi od tri do pet godina te analizirali utječe li korištenje dude i sisanje palca na njihov govor

Čileanski znanstvenici proveli su istraživanje koje je obuhvatilo 128 djece u dobi od tri do pet godina, a istraživali su navike djece koje mogu utjecati na njihov govor.

Roditelji su istraživačima dali informacije o navikama svoje djece, uključujući i informacije o sisanju palca i korištenju dude tijekom najranijeg djetinjstva, a poslije dobivenih informacija, istraživači su analizirali razvoj govora kod te djece.

Pokazalo se da djeca koju su majke do devetog mjeseca života dojile, imaju manju vjerojatnost za razvoj poremećaja govora.

Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju da si spremna prestati dojiti Beba

Djeca koja su sisala prst ili koristila dudicu duže od tri godine, tri puta više su bila izložena riziku razvoja govornih mana od svojih vršnjaka koji to nisu radili.

dječak beba duda Možda te zanima... Kako četverogodišnjaka odviknuti od dude? Vrtić

Znanstvenici su rezultatima ovog istraživanja došli do zaključka da dugotrajno sisanje palca i korištenje dude može imati presudnu ulogu na razvoj govora kod male djece.

beba sisanje palac palca Možda te zanima... Kako odučiti dijete od sisanja palca? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.