Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. veljače 2017.

Djeca sve kasnije počinju govoriti

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sudeći prema najnovijim istraživanjima djeca sve kasnije počinju govoriti, a i sporije ovladavaju pokretima

Prema istraživanju, u Velikoj Britaniji svaka četvrta osamnaestomjesečna beba ne govori 20 riječi koliko iznosi minimum po međunarodnom standardu.

Ovo je europski trend jer je uočeno da svako šesto dijete (od toga četvrtina dječaka) ne govori ni s dvije godine. Psiholozi su ovaj novi trend nazvali "lijenost u izražavanju" i ističu da svako dijete ima svoj ritam razvoja.

dijete sramežljiv tužan Možda te zanima... Kako prepoznati da je dijete 'kasni progovarač'? Vrtić

Primijećeno je i sporije razvijanje pokreta kod djece, za što je razlog zastoj u psihomotornom razvoju djeteta. Ovo je ipak, prema tvrdnjama stručnjaka, greška roditelja jer su sve zauzetiji i ne posvećuju djeci dovoljno pažnje.

Kao veliki krivac za kasniji razvoj jezika i psihomotornih sposobnosti spominje se televizija. Iako se roditelji trude da djeca često ne sjede pred televizorom, ovaj uređaj se toliko "udomaćio" da je to gotovo nemoguće provesti u djelo.

djeca govor Možda te zanima... Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole Vrtić

Mnogi roditelji ostave upaljen TV pred djetetom kako bi imali malo mira ili da bi završili kućne poslove. Naravno, televizija ne odgovara na poticaje koje dijete daje i nema emocije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.