Beba Razvoj u 1. godini 13. ožujka 2019.

Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci

mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako će dijete razvijati svoje govorno-jezične sposobnosti te pravovremeno ostvariti komunikaciju s okolinom koja okružuje dijete, ovisi o samoj okolini, odnosno u ovom najranijem periodu ovisi o roditeljima

Prva godina djetetova života smatra se kritičnim periodom u djetetovu razvoju koji je pod utjecajem različitih okolinskih faktora. Dijete opaža i upija sve podražaje oko sebe te na taj način usvaja i oblikuje svoje vlastite obrasce ponašanja i komunikacije. Kad se dijete rodi, od samog početka, još kao novorođenče, šalje važne signale svojoj okolini.

beba - neobičan izraz lica Možda te zanima... Što znače bebini izrazi lica? Beba

Kako će dijete razvijati svoje govorno-jezične sposobnosti te pravovremeno ostvariti komunikaciju s okolinom koja okružuje dijete, ovisi o samoj okolini, odnosno u ovom najranijem periodu ovisi o roditeljima.

4 stvari koje će pomoći bebi da razvije dar govora

Prikazat ćemo neke od zanimljivih načina kako poticati govorno-jezični razvoj djeteta u prvoj godini života.

0-3 mjeseca

Dijete polegnite ispred vas kako biste se i vi i dijete osjećali ugodno. Prije svake vježbice malo ga pomazite i pitajte želi li malo pričati s vama. Na taj način dijete osluškuje vaš glas i sluša intonaciju govora, u ovom slučaju upitne rečenice čime želimo postići dojam da od djeteta očekujemo neki odgovor.

maska, beba Možda te zanima... Priredite bebi predstavu sa sretnim i tužnim maskama Beba

Sljedeće vježbice ponovite 2-3 puta:

 • Otvoriti snažno usta i izgovoriti glas A.
 • Izgovoriti glas A više puta zaredom, prvo bržim, a onda sporijim tempom.
 • Izgovoriti glas A, a nakon njega odmah ga povezati s glasom E. Tijekom izvođenja ove vježbice uz glas E razvucite usta u osmijeh.
 • Pućenje usana dva do tri puta zaredom.
 • Šaljemo poljupce brže, tiše, glasnije, sporije. Promatrajte dijete na što najbolje reagira te što mu najviše odvlači pažnju.
 • Proizvedite zvižduk koji može biti isprekidan, glasan, tih, spor, brz. Proizvodite različite melodije.

U ovoj fazi ne trebate očekivati da će dijete sve to ponoviti za vama. Bitno je uspostaviti kontakt očima te da beba na vaše zvukove reagira smiješkom, glasanjem itd. Isto tako dobro je da i vi oponašate glasove koje proizvodi samo dijete. 

Možda te zanima... Detaljan vodič: Što bi dijete trebalo znati govoriti do petog rođendana? Vrtić

6-9 mjeseci

U ovoj fazi bitno je uočiti koje glasove dijete već samo producira kako bi ste mogli osmisliti neke od vježbica te ih obogatiti novim glasovima.

 • Izabrati igračku koju najviše voli uz to izgovarati ga, ga, ga, ga... Preporučljive su igračke koje proizvode zvukove
 • Igra dodavanja s lopticom koju ćete popratiti sljedećim slogovima: ba, ba, ba, ba... pa, pa, pa, pa... ma, ma, ma, ma...
 • Oponašati ptičice, leptiriće, pokretima tijela i popratiti ih slogovima. Npr. "Ptičica ide pi, pi, pi, pi, pi... Leptirić leti le, le, la, la, lo, lo..."

U ovoj fazi je isto tako poželjno pokušati oponašati dijete te kroz razne igrice oponašanja uključiti različiti tempo i melodiju govora.

zvončić, bebina ruka Možda te zanima... Edukativno-poticajna igra sa zvončićem Beba

9-12 mjeseci

 • Imenujte predmet uz različite intonacije (upitna, usklična i izjavna)
 • Dodavati se s loptom uz kombinaciju više riječi uz poticanje razumijevanja naloga i zahtjeva.  Npr. "Lovi loptu, daj, daj mi loptu, gurni... Gurni ju nogicom i reci hop!"
Možda te zanima... Kako dojenje utječe na razvoj govora kod djece? Beba
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar lalita611
  lalita611

  Važno je samo puno pričati djetetu i da ono promatra micanje usana; a ono će samo onda početi oponašati naše ponašanje. Jer djeca uče oponašajući svoju okolinu. Moj mali sa 4 mj. oponaša brrrr, ga, gu, aa i te jednostavne zvukove, i priča na veliko na svom jeziku... :)

 • kukukaka

  Moj dječak ima 9mj i govori slogove: ga-ga, da-da, ta-ta, ba-ba. Nismo radili nikakve vježbe, ali probat ćemo ovo navedeno.

 • Ira4

  Djeci nebi trebalo tepati, nego izgovarati čisto riječi i polako, da dijete pokuša razumjet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.