Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. rujna 2017.

Nema zlatnog pravila do kad dijete treba progovoriti

mama majka kći govor crtanje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nerijetko se događa da dijete još u dobi od godinu i pol do dvije godine govori samo prve slogove. Nema zlatnog pravila do kada dijete treba progovoriti

Prve riječi otprilike se javljaju kad dijete napuni godinu dana. No, rana komunikacija kojom pomažete djetetu, počinje već u trbuhu. Od 18. tjedna trudnoće u maternici može čuti zvukove, poput kucanja vašeg srca, ali i vašeg glasa. Dobro je već tada razgovarati sa svojom bebom, pjevati joj i svirati, ali i puštati glazbu. 

mama, beba Možda te zanima... Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci Beba

Razvoj govora najviše ovisi o roditeljima

"Kako će dijete razvijati svoje govorno-jezične sposobnosti te pravovremeno ostvariti komunikaciju s okolinom koja ga okružuje, ovisi o samoj okolini, odnosno u najranijem periodu, do godine dana života, ovisi najviše o roditeljima", kaže logopedica Sonja Jovančević.

 

mama beba govor knjiga čitanje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

 

Rana komunikacija predstavlja proces prije razvoja govora i sam razvoj govora pa sve do šeste godine djetetova života. "Za razvoj komunikacije je zaista važna kvaliteta povezanosti djeteta i majke prije svega, mogućnost koncentracije i pažnje te djetetova namjera za razmjenu informacija s okolinom", objašnjava psihologinja Miranda Novak.

Zapamtite: Nisu sva djeca ista

"Uobičajeno je da dijete u dobi od godine dana s razumijevanjem koristi jednu do pet riječi", kaže pedijatar Milivoj Jovančević nadodajući da se nerijetko događa da dijete još u dobi od godinu i pol do dvije godine govori samo prve slogove

dječak beba Možda te zanima... Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije? Vrtić

Svako dijete je drugačije i nema zlatnog pravila do kada treba progovoriti. "Kod svakog djeteta u razvoju jezika i govora postoje velike individualne razlike", naglašava logopedica Jovančević. Ako je razvoj normalan, ne morate brinuti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.