Beba Razvoj u 1. godini 22. svibnja 2016.

Znate li koja je prva izgovorena riječ modernih beba?

Djeca i tablet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve je više djece koja djetinjstvo provodi ispred računala, što utječe i na njihov govor

Sve je više djece koja djetinjstvo provodi ispred računala, što utječe i na njihov govor. Stručnjaci kažu da 10 posto djece, kao prvu riječ izgovori – “tablet”.

Do nedavno su roditelji s nestrpljenjem iščekivali hoće li prva riječ koju dijete izgovori biti “mama” ili “tata”, a sada jedan od osmero roditelja kaže da su njihova djeca prvo izgovorili riječ “tablet”.

Ukupno 3.614 roditelja sudjelovalo je u istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji, i oko 81 posto njih reklo je da su njihova djeca u nekom trenutku razbili elektronski uređaj, tako što su ga ispustili ili bacili. Najveći broj roditelja očigledno djeci daje tablet kako bi im vožnja u automobilu brže prošla, s obzirom na to da je najveći broj ovih uređaja pokvaren ili potrgan upravo u automobilu.

Kada je krajnje vrijeme za prve prave riječi?

Na drugom mjestu, najveći broj djece igra se tabletom u dnevnoj sobi ili u kuhinji, dok jedu. Kada je riječ o vremenu koliko dnevno koriste tablet, oko 10 posto roditelja ovaj uređaj uzima djeci nakon najmanje sat vremena, dok se sedam posto mališana “zabavlja” na tabletu između tri i četiri sata dnevno.

Kada bebe počinju pričati?

Iako je najviše djece školskog uzrasta koja djetinjstvo provode uz tablet, 12 posto roditelja reklo je da se njihova djeca, u dobi od dvije godine, također igraju tabletom.

Iznenađuje li onda činjenica da je 10 posto djece, kao prvu riječ, umjesto “mama” ili “tata” izgovorilo “tablet?”

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.