Beba Razvoj u 1. godini 08. rujna 2016.

Bebe 'čitaju' riječi s usana i tako uče govor

beba govor mama
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe prvo pogled usmjeravaju prema očima, a onda počinju pratiti pokrete usana. Kako bi proizvele zvuk, imitiraju i to tako što namještaju usne onako kako su ih vidjele

Najnovija istraživanja američkih znanstvenika s Floride, dokazala su da bebe ne uče govoriti isključivo slušajući govor, već čitaju riječi s usana svojih roditelja, te upijaju jednu za drugom. Naime, istraživači su došli do zaključka da bebe do šestog mjeseca pogled usmjeravaju prema očima, a onda počinju pratiti pokrete usana osobe koja im se obraća.

Kada bebe počinju pričati?

Kako bi proizvele zvuk, one imitiraju osobu od koje su taj zvuk čule i to tako što namještaju usne onako kako su vidjele. Ako se sretnu s nepoznatim, stranim jezikom, ponovo počinju prate pokrete usana koje proizvode nepoznate riječi.

4 načina kako djetetu pomoći da progovori

Kao i odrasli, bebe promatraju oči i prate neverbalne poruke, poput emocije povezane s riječima. To pokazuje da su i u prvoj godini bebe pripremljene na učenje jezika. Vjerojatno zato mala djeca lakše savladaju jezike nego odrasli ljudi.

Vježbe za mozak od rođenja do treće godine

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.