Beba Razvoj u 1. godini 22. srpnja 2023.

Ove zanimljive stvari nesvjesno učiš svoju bebu - a važne su

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tvoje dijete zapravo često uči kroz svakodnevne i nesvjesne radnje, primjerice u šetnji parkom ili kroz jednostavne igre kod kuće

Imaš dojam da vam je dan prekratak za sve ono što želiš naučiti svoju bebu? Ne brini. Tvoja beba uči svakog dana nešto novo, iako nisi toga svjesna. Najbolje lekcije života, koje tvoja beba može naučiti, često su potpuno nesvjesne lekcije i potječu od tebe.

1. Sama sa sobom

Kada ostaviš svoju bebu samu u krevetiću "u društvu" igračke, onda je ona već naučila važnu lekciju - kako se može snaći i zabaviti sasvim sama. Psiholozi kažu da je vrlo važno da dijete nauči od vas da će sve biti u redu čak i ako ti ne možeš sve vrijeme biti pored njega. Kako odgojiti duhovito dijete?

2. Idemo skakati

Je li tvoj mališan proveo bar dio dana baveći se različitim fizičkim aktivnostima - penjanju ili skakanju po krevetu, penjanju na stolice i fotelje ili u "hrvanju" s tatom? Ovi oblici aktivnosti ne razvijaju samo mišićnu snagu i koordinaciju vašeg djeteta, već mu pomažu da stekne više samopouzdanja i sigurnosti u ono što njegovo tijelo može učiniti. Kroz fizičke aktivnosti i igre vaša beba uči nove pokrete i spoznaje rizike koji idu uz njih.

beba Možda te zanima... Kako beba doživljava svijet? Beba

3. Tamo je veliki, zanimljivi svijet

Dok šećeš tržnicom razmišljajući da niste nešto zaboravili, vaša beba naprosto "upija" svaku informaciju u okruženju - automobile, ulicu, prolaznike, drveće, štandove, vremenske prilike. Izvuci korist iz ovih izleta tako što ćete objašnjavati sve što vidiš. 

Kako razgovarati s djecom dok još ne govore?

4. Razgovor je super

Svi stručnjaci za razvoj djeteta slažu se u jednom: što više pričate svojoj bebi, njene glasovne sposobnosti razvijat će se brže i kvalitetnije. Zajedničko čitanje knjiga, komentiranje nekog događaja ili razgovor telefonom u prisustvu djeteta, također spada u domenu "razgovora".

sretna beba osmijeh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Ljubav je sve

Svaki put kada reagirate na bebin plač, dajući joj mlijeko ili tješeći je u svom naručju, vi joj pokazujete da uvijek može osloniti na vas. I poljubac za laku noć ulijeva djetetu veliku sigurnost jer mu govori da ste uvijek tu kada mu zatrebate.

beba Možda te zanima... Već sa šest mjeseci bebe znaju razliku između dobra i zla Beba

6. Hrana za glavu

Uvođenje različitih namirnica u prehranu djeteta korisno je, ne samo za njegovo zdravlje, već predstavlja sjajnu lekciju o dobrim navikama u prehrani, i to za cijeli život. Djeca su poznata kao vrlo izbirljiva kada je riječ o jelu. Zato, da biste izbjegli muku pri svakom obroku i sačuvali svoj zdrav razum, najbolje je da ga učinite određenim oblikom zabave. 

beba Možda te zanima... Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije Beba

7. Ako prvi pokušaj ne uspije

Ponekad se pokaže korisnijim za bebu kada činite manje (ne više) za nju. To "manje" znači da ne skačete već na prvi plač ili pokušavate joj pomoći ukoliko nešto ne može sama uraditi. Samostalno izvođenje zadatka pružit će djetetu osjećaj postignuća i povećati njegovu sigurnost u vlastite sposobnosti. A i vi ćete biti ponosni roditelji!

Već s osam mjeseci bebe razumiju društvena pravila

8. Pravila postoje da bi se poštovala

Ljubav prema djetetu jeste bezuvjetna i beskrajna, ali podrazumijeva i povremene zabrane. Postavljanje granica od vitalnog je značaja za razvoj vašeg djeteta. One su mu potrebne da bi osjetilo sigurnost, ali i da bi naučilo da poštuje disciplinu u vrtiću i, kasnije, u školi. Trik je u tome da trebate biti dosljedni.

Možda te zanima... 25 supermoći s kojima se bebe rađaju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.