Beba Razvoj u 1. godini 28. travnja 2016.

Glazba pomaže bebama u govoru i učenju

beba djevojčica glazba instrument
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glazbene aktivnosti poboljšavaju dječju sposobnost obrade jezičnih zvukova, kao i glazbenih ritmova te im pomaže u razvoju kognitivnih vještina

Glazba pomaže bebama da lakše nauče jezik i pomaže im u razvoju kognitivnih vještina te ima dugotrajan utjecaj na njihovo učenje, zaključak je nedavno provedene studije. Devetomjesečne bebe uključene su u 12 glazbenih radionica u trajanju po 15 minuta. Igranje se baziralo na glazbenim aktivnostima. Bebe su pokazale više moždanih aktivnosti od beba koje su sudjelovale u igranju bez glazbe, objavili su istraživači sa Sveučilišta Washington. Glazbene aktivnosti poboljšale su dječju sposobnost obrade jezičnih zvukova, kao i glazbenih ritmova.

Vježbe za mozak od rođenja do treće godine

"Djeca u vokalnoj fazi usvajaju ritam i intonaciju govora osluškujući govor odraslih. S 10 mjeseci dijete puno brblja, kombinira različite slogove te na taj način 'riječi' slaže u 'rečenice' te okolina ima dojam da dijete govori nekim svojim jezikom. Tu fazu nazivamo faza žargona koja dijete uvodi u pravi odrasli govor", kaže logopedica Sonja Jovančević.

Ritmički uzorak poboljšava predviđanja obrazaca u govoru

Istraživači su pratili 47 beba. Dio beba je sudjelovalo u radionicama s glazbom, a dio u radionicama bez glazbe. Osim toga, radionice su bile iste što se tiče igra i aktivnosti. Četiri tjedna kasnije, znanstvenici su mjerili reakcije mozga na zvukovne uzorke. Otkrili su da bebe iz glazbenih grupa pokazuju više moždanih aktivnosti od druge skupine. "Naša studija je prva koja navodi da doživljavanje ritmičkog uzorka kod malih beba može poboljšati sposobnost otkrivanja i predviđanja ritmičkih obrazaca u govoru", izjavila je voditeljica istraživanje Christina Zhao za NBC News.

Vježbe za poticanje govora kod beba

Učenje jezika u najranijim fazama uključuje predviđanje koji će zvukovi najvjerojatnije slijediti jedan iza drugoga. Alison Gopnik, poznata razvojna psihologinja, od prije tvrdi da se sposobnost za otkrivanje obrazaca vjerojatnosti proteže izvan jezika i ulazi u glazbene tonove već od bebinog osmog mjeseca života.

Dokazano: uspavanke potiču razvoj djeteta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.