Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. studenoga 2022.

Treba li s djecom ići van kad zahladi i na što paziti?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hladnije vrijeme svakako ograničava dužinu boravka na zraku, ali nas ne bi trebalo ograničavati u šetnjama i igri. Za dijete nema ljepšeg doživljaja od skakanja po lokvama, valjanja u lišću i igre na snijegu. Igra na svježem zraku ima veliku važnost u poticanju djetetovog cjelovitog razvoja

Kada temperature padnu roditelji počnu brinuti i sve manje voditi djecu van na zrak. Roditeljska zabrinutost najčešće je povezana sa strahom od dječjih bolesti pa najčešće jesenske dane provode u zatvorenom prostoru pred televizorom ili s tabletom u rukama, a zapravo bi trebala biti vani jednako kao i za toplijeg vremena. Hladnije vrijeme svakako ograničava dužinu boravka na zraku, ali nas ne bi trebalo ograničavati u šetnjama i igri. Za dijete nema ljepšeg doživljaja od skakanja po lokvama, valjanja u lišću i igre na snijegu. Igra na svježem zraku ima veliku važnost u poticanju djetetovog cjelovitog razvoja.

Možda te zanima... Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu Roditelji

Boravak na zraku jača djetetov imunitet

Ako djeca provode više vremena na svježem zraku, općenito će biti zdravija jer su svakodnevno u kontaktu s različitim bakterijama, životinjama, zemljom i pijeskom. To je prirodan način funkcioniranja organizma u prirodi stoga će dijete najvjerojatnije imati veću otpornost na autoimune bolesti i alergije. Bakterije i virusi razmnožavaju se na višim temperaturama dok ih niske temperature ubijaju. Boravak vani tijekom hladnog vremena djetetu će omogućiti da u svoje tijelo unese velike količine svježeg zraka. Taj svježi zrak povoljno će utjecati na djetetove dišne puteve, živčani sustav, a krvotok će bolje raditi.

dijete, grize nokti Možda te zanima... Koristi od grickanja noktiju i igranja u blatu u djetinjstvu Vrtić

Boravak na zraku jača djetetovo tijelo i potiče motorički razvoj

Dijete uvijek ima potrebu za kretanjem. Trčanje i skakanje po stanu i krevetu često nisu dobra opcija za rješavanje viška energije, stoga dijete treba izvesti van neka potrči, padne, ljulja se i skače, neka se vrti i istražuje. Kada padne snijeg neka se grudaju, sanjkaju i valjaju u snijegu jer je snijeg i tako stvoren baš za njih. Sve ove aktivnosti doprinijet će motoričkom razvoju i jačanju tijela i mišića, a samim tim utjecat će na ostala polja razvoja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Boravak na zraku utječe na spoznajni razvoj, logičko zaključivanje, maštu i kreativnost

Nije dovoljno djetetu samo govoriti o jeseni ili zimi i pokazivati mu slike. Najbolji način učenja je onaj iz vlastitog iskustva. Trčanje uz vjetar, skupljanje lišća, škripanje snijega, skakanje po lokvicama u djetetu stvara veliku radost i sreću. Učenje uzročno-posljedičnih veza događa se odmah, a dijete ima mogućnost promatrati prirodu i promjene u njoj na licu mjesta. 

Možda te zanima... Ak' je zima nije lav! Dobro je biti vani, ali koliko beba smije biti vani, a koliko mališani? Beba

Djecu uvijek obucite u skladu s vremenom

Samo zato što je studeni ne znači da dijete treba imati štramplice, termo vestu, zimsku jaknu i vuneni šal. Obuci ga onako kako bi obukla sebe na određenu temperaturu. Djeca na zraku nisu statična, oni trče, vrte se, skaču, a pri tome se njihovo tijelo zagrijava i znoje se, a obraščići se zarumene. Dopusti djeci da budu djeca, neka se igraju, vesele i uživaju u svakoj sekundi igre nebitno grije li sunce, pada kiša ili snijeg ili možda puše vjetar. 

Možda te zanima... Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.