Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 24. studenoga 2015.

Važno upozorenje: Zimske jakne i autosjedalice ne idu zajedno!

Mondo autosjedalice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prilikom vožnje u autosjedalici, dijete ne smije biti u glomaznoj zimskoj jakni, a uz pomoć jednostavnog testa s dva prsta možete provjeriti je li zimska jakna vašeg djeteta predebela

U hladnim jesenskim i zimskim danima važno je znati kako obući dijete za vožnju u autu. Glavno pravilo je da djeca nikad ne bi smjela biti u zimskoj jakni kad sjede u autosjedalicama, jer zbog njih pojas neće biti dovoljno čvrst i neće pružiti potrebnu zaštitu u slučaju prometne nesreće. Američko udruženje pedijatara tvrdi da nošenje predebele zimske odjeće i glomaznih skijaških odijela dovodi do povećanog rizika za ozljede, jer sliske zimske jakne mogu uzrokovati izlijetanje djeteta iz sjedalice.

Nikad ne ostavljajte bebu samu dok spava u autosjedalici!

Provjerite je li jakna predebela

Ako niste sigurni je li jakna vašeg djeteta predebela, možete provjeriti.

Najprije stavite dijete u autosjedalicu kad ima jaknu na sebi i stegnite remen kao što to inače radite. Zatim, bez da olabavite remenje, izvadite dijete iz sjedalice i skinite mu jaknu. Ostavite remenje takvo kakvo je i stavite dijete bez jakne u sjedalicu. Ako možete staviti dva prsta između remena i djetetovog ramena, tj. ako je remen prelabav, to znači da je jakna bila preglomazna.

Zapamtite, ako dijete ne možete sigurno zavezati u autosjedalici dok nosi jaknu, onda mu skinite jaknu. Pokrijte ga toplom dekom ili mu obucite jaknu s druge strane nakon što ga zavežete u autosjedalici. Možete mu obući i džemper umjesto jakne.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.