Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. prosinca 2023.

Skačite po lokvama s djecom, bit će pametnija

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igra je sastavni dio učenja. Sjetite se igrica iz djetinjstva, sjednite se na pod, ugasite televizore, mobitele i kompjutere, vratite se u djetinjstvo i budite sa svojom djecom. Slažite kockice, pjevajte pjesmice, čitajte priče, skačite po lokvama, igrajte se skrivača

Razvoj mozga u prve tri godine je najintenzivniji, ali i najosjetljiviji, jer sve ono što izostane ili bude narušeno u toj dobi može imati dalekosežne posljedice kasnije. Kad se beba rodi posjeduje izuzetnu moć za osjećanje i učenje. Osjećaji su vrlo važni i što ih više uključimo (višeosjetilno) intenzivniji je odgovor. Na toj osnovi djeluje i senzorička integracija.

Danas se ta metoda primjenjuje u terapiji raznih poremećaja komunikacije, ali ona bi trebala biti prisutna kod svih beba. U najranijoj dojenačkoj dobi beba ima razvijen osjećaj dodira, beba voli da je se mazi, da smo nježni prema njoj. Beba ima izuzetno razvijen i osjet njuha. Ona prepoznaje svoju mamu, miris majčinog mlijeka... Beba čuje, možda ne razumije sve što joj kažemo, ali po boji glasa, nježnim riječima, popraćenim i još kakvom aktivnošću npr. dodirom, ljuljanjem... skoro da razumije.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

Jako je važno da bebu izravno gledamo. Primijetit ćemo da zarana može na kratko, pa onda sve duže zadržati pogled i pratiti što joj se priča. Kroz osjećaje beba uči, usvaja nove spoznaje, povezuje miris majčinog mlijeka s vremenom kada će jesti.

Vratite se u djetinjstvo

Za veću djecu igra je sastavni dio učenja. Ponekad se čini da su se roditelji zaboravili igrati. Kada imate svoje dijete sjetite se igrica iz djetinjstva, sjednite se na pod, ugasite televizore, mobitele i kompjutere, vratite se u djetinjstvo i budite sa svojom djecom.

dijete, park,igra | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slažite kockice, pjevajte pjesmice, čitajte priče i pričajte, skačite, igrajte se skrivača. Budite što više u prirodi, zaboravite shopping centre. Vozite se na biciklima, hodajte i skačite u čizmama po lokvama, nabavite i kućne ljubimce... Dijete upija "kao spužva".

Svaka nova situacija novi je izazov. Potaknite dijete na kreativnost, dajte mu da samo riješi neke jednostavne aktivnosti. Pohvalite ga ako to učini jer to će mu jačati samopouzdanje.

djevojčica tuga Možda te zanima... Odgoj poput dresure blokira razvoj mozga Školarci

Oko treće godine započinje socijalizacija. U toj dobi dijete mora shvatiti da nije samo na svijetu i da se sve ne vrti oko njega. Dobro je da se u toj dobi uključi u kolektiv, nađe prijatelja, čak da se i posvađa s prijateljem zbog kockice i autića. A tada ćete mu objasniti da treba dijeliti i tolerirati. I čitajte i dalje priče i pričajte s djetetom. A neka i on priča i prepričava što mu se lijepog dogodilo u vrtiću, ili ružnog. Jer bolje je da ispriča neku lošu situaciju, emociju, nego da je drži u sebi.

Budite odgovoran roditelj. Na žalost škole roditeljstva se mnogima čine nepotrebne, dosadne. Biti roditelj nije uvijek lako, ali s puno ljubavi i strpljenja vaše će dijete od vas naučiti mnoge stvari koje će ga pratiti kroz cijeli život.

Možda te zanima... Dijete vam ništa ne priča o vrtiću? Probajte s ovih 25 pitanja! Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.