Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. travnja 2019.

Koristi od grickanja noktiju i igranja u blatu u djetinjstvu

dijete, grize nokti
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Današnja djeca su 'previše čista' te to loše utječe na njihovo zdravlje, tvrde znanstvenici u novoj studiji čiji rezultati pokazuju kako prljavština i bakterije u određenoj mjeri mogu štititi od bolesti. Također, djeca koja u djetinjstvu grickaju nokte ili sisaju palac imaju niži rizik od razvitka različitih alergija

Djeca koja u osnovnoj školi grickaju nokte ili sišu palac imaju niži rizik od razvitka različitih alergija, rezultati su to istraživanja provedenog na Novom Zelandu.

U istraživanju objavljenom u uglednom časopisu Pediatrics, a  provedenom 1972. i 1973. godine sudjelovalo je više od tisuću djece u dobi između 5 i 11 godina. Alergološki testovi provedeni su u dva navrata - kad su ispitanici navršili 13 godina, te kad su navršili 32 godine. Od svih ispitanika, 31 posto djeca je grickalo nokte ili sisalo prst, a rezultati su pokazali kako su upravo ta djeca manje sklona alergijama u usporedbi s ostalom djecom, ne samo u djetinjstvu nego i kasnije u životu

Rezultati ovog istraživanja u skladu su s teorijom kako pretjerana higijena, koja smanjuje kontakt okolišnih mikroba i usne šupljine, povećava rizik od pojave alergije, posebice uzrokovane inhalatornim alergenima. 

Pretjerana higijena šteti zdravlju

dijete, pas, igra, blato, šuma | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Današnja djeca su 'previše čista' te to loše utječe na njihovo zdravlje, tvrde znanstvenici u novoj studiji čiji rezultati pokazuju kako prljavština i bakterije u određenoj mjeri mogu štititi od bolesti, a naš stil života u čistim, često steriliziranim i zatvorenim prostorima šteti općem zdravlju.

 

Prema istraživanju, astma, ekcemi, peludna groznica i dijabetes češće se javljaju u djece koja se tijekom djetinjstva nisu igrala u blatu i sa životinjama te prskala u uvijek zanimljivim lokvama vode. Bez izlaganja bakterijama i prljavštini u ranoj dobi, imunološki sustav ne uspijeva naučiti kontrolirati reakcije na svakodnevne invazije prašine i peludi, što u kasnijoj životnoj dobi može dovesti do razvoja raznih alergija i bolesti, a redovito uzimanje antibiotika može dodatno pogoršati problem.

Naime, pretjerana nečistoća u domu mogla bi pogodovati razvoju još opasnijih bakterija, stoga treba pronaći zlatnu sredinu, jer na dječje zdravlje jednako loše utječe kako pretjerana čistoća tako i prljavština. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.