Vrtić Dijete u vrtiću 04. rujna 2019.

4 vještine koje djeca nauče kada krenu u vrtić

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan tata podijelio je četiri stvari koje djeca nauče pri polasku u vrtić

Ovisno o tome što je tvoje dijete radilo prije nego je krenulo u vrtić, ovo su neke stvari koje bi mogle predstavljati uzbudljive izazove za vas, kao roditelje, ali i za dijete:

1. Suočavanje bez roditelja ili braće i sestara

Moja djeca zaista su uživala u tome da imaju roditelje i braću i sestre oko sebe pa je za svakog od njih vrtić bio poprilična promjena. Promjena rutine, ali i suočavanje s novim iskustvima bez ljudi koji su dotad bili ključne osobe u njihovoj socijalnoj interakciji i emocionalnoj potpori. Srećom, predvidjeli smo ove stvari i osigurali mališanima vrijeme provedeno bez nas i bez njihove uobičajene 'mreže' podrške tako da im vrtić nije bio tako veliki šok, ali je svejedno bila potrebna prilagodba

dijete Možda te zanima... Savjeti za roditelje: kako djetetu olakšati prilagodbu na vrtić Vrtić

2. Slušanje i reagiranje na verbalno usmjeravanje i naredbe

vrtić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vidio sam djecu koja su zaista bila uspješna u rutini kod kuće i bila uspješan primjer starijeg djeteta bez puno instrukcija. No, u vrtiću, djeca većinom dobiju instrukcije odgajatelja te rade ono što i druga djeca rade i to se čini kao jedna od ključnih stvari s kojom se djeca susreću u vrtiću.

Jana Šimić, obitelj Možda te zanima... Mama Jana: 'Jaslice su korisne za osamostaljivanje' Vrtić

3. Socijalizacija

Neka djeca bit će suosjećajna i zainteresirana za vaše dijete, druga će biti neprijateljski nastrojena i agresivna. Vaše dijete naučit će o socijalizaciji više u tih par sati u vrtiću nego što su naučili u cijelom životu dotad. I uvijek kada sam razgovarao s djecom o njihovom danu, socijalizacija i odnosi s drugom djecom i odgajateljima bili su na vrhu tema o kojima su oni htjeli razgovarati.

vrtić Možda te zanima... Kako izgleda dan vašeg djeteta u vrtiću? Vrtić

4. Promjene i neovisnost

Dio onoga o čemu djeca uče je i kako donijeti pravu odluku, na tisuću malih načina, puno puta na dan. Odgajatelji će im omogućiti da 'izaberu' slušati, slijediti osnovne instrukcije i prilagoditi se na svoj način. Velik izazov predstavljaju i razne aktivnosti za djecu i ovisno o tome kakvi su kod kuće, doći će ili neće do malih trzavica između djeteta i odgajatelja ili druge djece. 

vrtić djevojčica pisanje Možda te zanima... Kako se djeca u vrtiću pripremaju za školu? Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.