Beba Igre za bebe 20. studenoga 2013.

Sve što trebate znati o izlascima s nosiljkom

beba zima
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaboravite kolica, nošenje bebe po zimi u nosiljci najbolji je i najjednostavniji način transporta. Bebi je toplo jer ju, osim tople odjeće, grije i vaše tijelo, lako se možete kretati čak i po gužvi ili uskim stazama, a uz to vas dvoje možete cijelo vrijeme razgovarati. Pročitajte još samo kako se pripremiti za ovakav izlazak!

Kada se prebacimo na zimsko računanje vremena, vrijeme je da prebacimo i garderobu iz ljetnih majčica u tople vestice, pripremimo kape, rukavice i čizmice, čarapice, štramplice, jakne, kombinezone i bundice. Sve mora biti spremno za dugu zimu koja će hladiti obraščiće vaše bebe i prečesto vas spriječiti da izađete iz topline vašeg doma. 

Ako je zima, nije lav

Ne bojte se zime, ona ipak nije ništa drugo doli godišnje doba. Prekrasno godišnje doba, možda najljepše od svih. Sjetite se vaših zima: adventska svjetla, predivan bijeli snijeg koji škripi pod koracima, pahulje, jedna veličanstvenija od druge, zubato sunce koje pojačava čistoću, koje reflektira smrznute forme stabala po šetnici kao da ste u svojoj osobnoj draguljarnici. Filigran najvještiji od svih, ta je zima, tako nepošteno omražena. I sada zamislite da niste imali zimu. Da ste joj najbliže došli kažiprstom iscrtavajući srce zamaglivši hladan prozor, i da ste je najviše vidjeli preko televizora. Nedostajala bi vam zima. Zato, ako zbog ničega drugog, nemojte svojom pretjeranom brigom oduzeti svojoj bebi doživljaj njezine prve zime.

Ako je zima, nije lav. Dobrom odlukom kako izići na hladnoću, jer temperature su te zbog kojih smo nesigurni, osigurat ćete bebi dovoljno topline i nezamjenjivo iskustvo zimske zabave na otvorenom.

Dok je nosite, bebu grijete svojim tijelom

Pored svega što imate u ormaru, i uz sve što može dobro ugrijati vašu bebu, bolje stvari od vas samih nema. Tjelesna temperatura gotovo je neiscrpan izvor topline, pogotovo ako se krećete, pa zaboravite, stoga, muku po kolicima i dignite svoju bebu na vašu razinu, da joj pričate dok hodate, da je grijete dok istražujete i da je nikada ne ispuštate iz vida.

Nošenjem bebe u nosiljkama poput Mei tai-a koje nemaju pregradu između vas i bebe, osiguravate savršenu dostupnost topline cijelom bebinom tijelu. Tijelo koje se kreće, uz proizvodnju tjelesne topline unutarnjim organima, kontrakcijom mišića  proizvodi optimalnu toplinu sukladno sa okolinom, odnosno klimatskim uvjetima u kojima se nalazi. Vaša beba još je premalena da bi upotrebljavala kontrakciju mišića kao dodatan izvor topline, stoga je na vama da joj je prenesete. Dok nosite svoju bebu u nosiljci, a između vas gotovo da nema međuprostora, vi ste vašoj bebi doslovno hodajući radijator.

Kapa i rukavice obavezni

Ono o čemu morate voditi računa za dobro zabundavanje su bebini ekstremiteti. Pobrinite se da su bebine ručice i noge slojevito pokrivene toplim pamukom, krznom ili vunom, i svakako ne izlazite van bez toplog pokrivala za glavu. Materijali dobiveni od prirodnih sirovina uvijek su bolji izbor od onih sintetičkih, jer bude li vam previše toplo, prirodni materijali osigurat će koži potrebu da diše, dok će sintetika, zatvorene strukture, vrlo lako prouzročiti reakciju na koži poput osipa.

Prvo nosiljka, onda velika jakna

Nikako nemojte stavljati nosiljku preko svoje jakne, već budite što bliže bebi. Jaknu ćete obući preko nosiljke. Odličan je plan ako imate priliku posuditi jaknu od nekog od ukućana koji je građom krupniji od vas. Na taj način moći ćete se zakopčati preko bebinih leđa i izgledati gotovo kao trudnica. Na tržištu su dostupne kabanice, ponča i jakne posebnih krojeva s namjenom da u šetnjama sa nosiljkom istovremeno zaštite i vas i bebu od nepogodnih vremenskih uvjeta. Treća varijanta je, vaša jakna i dekica preko bebinih leđa, utaknuta u rubove nosiljke ili naramenice. 

Pada li vani kiša ili jači snijeg, uz nosiljku i jaknu, ne treba vam ništa drugo nego još jedan kišobran. Nema te prepreke, gusto parkiranih automobila, bljuzge, nakupine snijega, gužve ili stepeništa koje bez problema ne možete proći. Nošenje bebe po zimi u nosiljci, zapravo je najbolji i najjednostavniji način transporta.

Pripreme za izlazak s bebom

Dakle, plan za izlazak izgleda ovako:
1. Obucite sebe i bebu jednako, prema vlastitoj procjeni. 
2. Osigurajte dobru zaštitu ekstremiteta (i bebinih i vaših)
3. Stavite bebu u Mei tai nosiljku ili onu sličnih karakteristika 
4. Obucite jaknu 
5. Zakopčajte se ili zagrnite
6. Izađite i uživajte u zimskim radostima

Sad zamislite situaciju u kojoj vam je toplo, bez obzira na temperature koje vas okružuju, da se krećete bez opterećenja - onog fizičkog jer nosiljka dobro raspoređuje težinu koju nosite, onog psihološkog jer ste sigurni da je bebi i više nego ugodno i toplo, bez nervoze jer su uvjeti na šetnicama nemoguća misija za dječja kolica, s potpunim zadovoljstvom što svoju bebu imate tik uz sebe i ne morate svake dvije-tri sekunde provjeravati da li je sve na svom mjestu i da li je beba zadovoljna i ok, pa šećete prema svom odredištu, ili šećete pravcem koji još niste odredili, razgovarajući sa najboljim suputnikom, prepričavajući svoje prošle zime, opisujući što su to pahulje, sige, zamrznuti potočić i zeko koji ga traži svud, dok se beba, zagrljena s vama, ljuljuškana vašim pokretima, divi novim iskustvima i nije je briga za hladnoću, jer u ovoj priči, hladnoće nema.

Pročitajte i druge članke u specijalu Prva bebina zima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.