Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. rujna 2018.

Nepravilan izgovor: Za 35 sati kod logopeda dijete će reći R

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najčešće poteškoće zbog kojih pri polasku u školu djeca trebaju pomoć logopeda vezane su uz čitanje i pisanje te nedovoljno razvijenu grafomotoriku, uglavnom zbog neusvojenosti predvještina čitanja i pisanja u predškolskoj dobi

Govor je složen proces koji se razvija od samog rođenja, a u razvoju govora među djecom postoje velike individualne razlike. Dijete usvaja jezik i govor postupno, a to se odnosi i na izgovor. Prvu riječ može izgovoriti s deset mjeseci, ali i s dvije godine, a da kasnije bez razlike postigne uredan govorno-jezični razvoj. Prof. logoped Ivana Banjan Baketić iz Logotherapije pojasnila je do koje se dobi nemogućnost izgovaranja pojedinih glasova kod djece može tolerirati.

Najčešći govorni poremećaji kod djece školske dobi

"Ne nastaju svi glasovi u isto vrijeme nego postoje određena pravila prema kojima se pojavljuju, tj. prate razvojnu liniju u govornom razvoju. U glasovnom sustavu svakog jezika prvo se pojavljuju glasovi jednostavniji za izgovor, a kasnije oni koji zahtijevaju složenije pokrete govornih organa te imaju složenije akustičke karakteristike", pojašnjava Banjan Baketić te dodaje kako bi predškolsko dijete od šest godina trebalo pravilno izgovarati sve glasove izgovornog sustava hrvatskog jezika.

djeca, vrtić Možda te zanima... Što kad dijete ne zna reći R? Vrtić

Najčešće poteškoće, nastavlja, koje se javljaju već u predškolsko doba i zbog kojih ih roditelji dovode logopedu su artikulacijske poteškoće ili poremećaji izgovora. Njihovo ispravljanje i uspješnost terapije ovisi o općenitom dobrom zdravlju djeteta, njegovom urednom intelektualnom razvoju, sluhu, vrsti poteškoće, građi i pokretljivosti artikulacijskih/govornih organa, redovitim dolascima na logopedsku terapiju, vježbanju kod kuće prema uputama i motiviranosti samog djeteta.

Terapije za nepravilan izgovor glasova

Trajanje terapije ovisi o svemu ranije navedenom te o složenosti motoričke izvedbe određenoga glasa i razlikuje se s obzirom na to ispravljamo li jedan glas ili cijelu skupinu glasova.

dječak sin majka mama Možda te zanima... Kad trebate potražiti pomoć logopeda? Vrtić

Postoje logopedske tablice prosječnog trajanja ispravljanja pojedinih glasova. Tako je, recimo, za ispravak nepravilnog izgovora glasa R potrebno otprilike 35 logopedskih seansi, ako dijete dolazi redovito i svi prije navedeni faktori uspjeha su ispunjeni. Ispravak skupine glasova Š, Ž, Č, Ć, DŽ i Đ podrazumijeva trajanje od 26 logopedskih seansi.

"Djeca su izložena više tehnologiji nego crtanju i pisanju, što može utjecati na slabiji razvoj grafomotorike i probleme s pisanjem u školi", govori Banjan Baketić.

Možda te zanima... Detaljan vodič: Što bi dijete trebalo znati govoriti do petog rođendana? Vrtić

Poteškoće zbog kojih djeca trebaju logopeda

Najčešće poteškoće zbog kojih pri polasku u školu djeca trebaju pomoć logopeda vezane su uz čitanje i pisanje te nedovoljno razvijenu grafomotoriku, uglavnom zbog neusvojenosti predvještina čitanja i pisanja u predškolskoj dobi.

Poteškoće pisanja kod djece: Kako prepoznati simptome?

1. L prije četvrte, a R prije pete godine

Kod djeteta u dobi od 3 do 3,5 godina očekuje se pravilan izgovor jednostavnijih glasova - A, E, I, O, U, P, B, T, D, K, G, M, N, V, L, F, H, J. U dobi od 4 do 4,5 godina pravilno bi trebali izgovarati S, Z, C, LJ, NJ i R, a do 5,5 godina i Š, Ž, Č, DŽ, Đ i Ć.

2. Za učenje pisanja važno i računanje

Neusvojene predvještine računanja u predškoli također mogu ometati razvoj vještina čitanja i pisanja tijekom prvih godina školovanja. One, naime, zahtijevaju uredan govorno-jezični razvoj, pamćenje, koncentraciju, auditivnu i vizualnu percepciju i dr.

dječak beba Možda te zanima... Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije? Vrtić

3. Nikad nemojte ispravljati ljevake

Svaki takav pokušaj ispravljanja ljevorukosti može dovesti do brojnih poteškoća, pa i do mucanja i usporenoga govorno-jezičnog razvoja, poteškoća u koncentraciji i pamćenju te brzog umaranja u procesu razmišljanja. Može utjecati i na emocionalan razvoj.

4. Nizanje kuglica pomaže pisanju

Za razvoj vještine pisanja važno je poticati razvoj fine grafomotorike (crtanje, kontroliranje držanja olovke, igra plastelinom, modeliranje glinom, nizanje sitnih kuglica na konac) kako bi se dijete pripremilo za zahtjevne pokrete pisanja.

Možda te zanima... Izazovi početnog školovanja za ljevoruke učenike Školarci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MarijaNakic

    35 sati. Koja laž. Koja glupost. Djeci treba da ona hrpa ljudi oko njih koji su jedva završili srednju školu ne govore im kao da su retardirana do 6 godine pa neće imati problema niti u govoru niti u matematici ili bilo čemu. Prve tri godine života mu se obraćaju kao da je mentalno zaostao, "a di ci, a gu gu ga ga ko je lipi, ko je bla bla bla" i onda se čude što ne zna normalno izgovoriti dvi riči. Najjači su oni retardi sa "Pazi past ćeš." To je izjavna rečenica koja ničemu ne pomaže, Ok rekao si mi da pazim i da ću pasti, i šta bi ja sad po tvome trebao napraviti? Koliko puta im treba reći  (roditeljima) da je ispravno Pazi, možeš pasti, Pazi, možeš se ozljediti, a ne "Pazi, slomit ćeš se."  Najlakše je platiti logopeda i uvaliti djete nekome za ono što si morao i mogao sam napraviti da ne tretiraš dijete kao kućnog ljubimca, i da malo poradiš na odgoju, a ne uzgoju djece. U vrtiću 30 djece do 4 godine, samo moje dijete zna kako se koristi pribor prve pomoći, i kako i kada pozvati pomoć, a što može sam sanirati. Neko dijete je palo u dvorištu, moje dijete ga je odvelo do teta, tete su bile zauzete, uzeo je prvu pomoć, octenisept, očistio ranu, stavio mu hanzaplast prikladne veličine i rekao mu da pazi na ranu i da redovno minja hanzaplast. Zvali su me kao da mi je dijete za Mensu. WT???? Kad sam došao po dijete u drugoj prostoriji je mama 6 godišnjaku vezala cipele, i sve mi je bilo jasno. To je rodi, stavi pred tv, odvedi babi za vikend, i dobij 1,5 porezne olakšice roditeljstvo. A da ne zaboravimo onu tupaču koja je udrila dijete zbog svog neznaja o odgoju i onda se pravdala da je to normalno. Kako ja nikad ne moram udariti svoje dijete, kako moje dijete nikad ne vrišti niti se valja po podu ni ikad radi ikakve probleme? Kako to?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.