Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. prosinca 2017.

Sve što trebate znati ako je vaše dijete ljevoruko

ljevoruko dijete
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako niste sigurni koja je ruka dominantna, pričekajte još nekoliko mjeseci, promatrajte svoje dijete ili mu dajte neke jednostavne testove za finu motoriku

Ukoliko primijetite da vaše dijete češće i spretnije upotrebljava lijevu ruku, donosimo vam nekoliko savjeta:

  • Ako još niste sigurni koja je ruka dominantna, pričekajte još nekoliko mjeseci, promatrajte svoje dijete ili mu dajte neke jednostavne testove za finu motoriku, na primjer da pokupi sitne predmete (perlice, kovanice) jednom rukom u čašu.
  • Ukoliko dijete jasno pokazuje ljevorukost, uvažite tu njegovu osobnost kao prirodnu pojavu, odnosno osobinu koja mu je biološki dana isto kao i što ima plave oči ili kovrčavu kosicu koju ste mu vi ili vaši rođaci podarili.
  • Prihvatite tu sitnu jedinstvenost vašeg djeteta i budite ponosni na njega. Ne brinite, ljevoruka djeca nisu nespretnija od dešnjaka. Na ovu osobinu se danas blagonaklono gleda i nitko neće odbaciti vaše dijete zato što je drugačije od ostalih.
  • Ukoliko vaš ljevoruko dijete učite nekoj motoričkoj radnji - igri s rukama i prstima ili uporabi nekog alata, a vi ste desnoruki, sjedite preko puta njega, a ne pored njega jer će vas dijete tako nesmetano oponašati, imat će model kao u ogledalu i neće biti zbunjeno koju ruku upotrijebiti Možda te zanima... 7 zanimljivosti o ljevorukoj djeci Vrtić
  • Jasno razlikujte znanstvene činjenice od predrasuda i mitova. Naime, često se čuju različite teorije o ljevoruki koji su navodno kreativniji, intelektualno superiorniji, genijalni. Navode se mnoga zvučna imena znanosti i umjetnosti kao što je Da Vinci ili Albert Einstein koji su bili ljevoruki. Međutim, postoji veliki broj značajnih, genijalnih osoba koji su svojim djelima dali ogroman doprinos čovječanstvu, a koji su se služili desnom rukom. Možda će ovo djelovati pomalo razočaravajuće za roditelje ljevoruke djece, ali nije utvrđena značajna povezanost između ljevorukosti i inteligencije. Odnosno, ljevoruka i desnoruka djeca imaju podjednaku šansu za velika postignuća, ali to ne ovisi od toga kojom se rukom češće služe, već od intelektualnog nasljeđa i bogatstva stimulacije tijekom ranih godina. beba pincentni hvat Možda te zanima... Razvoj fine motorike od pincentnog hvata do pisanja Beba
  • Ukoliko ste zabrinuti za sigurnost vašeg djeteta jer je veliki broj alata i predmeta za svakodnevnu uporabu predviđen za dešnjake, ne brinite - ljevoruka djeca se vrlo lako prilagođavaju i brzo će steći spretnost pri njihovoj upotrebi. Zanimljivo je da danas u razvijenijim zemljama postoje specijalizirane prodavaonice za ljevoruke osobe u kojima se može nabaviti alat, školski pribor i različiti kućanski uređaji namijenjeni upravo ovim osobama. Ukoliko ste zainteresirani, raspitajte se ili pronađite na internetu.
  • Nikada, ni pod kojim uvjetima i ma kako da vam zvučala logična nagovaranja i razne teorije članova vaše obitelji ili tobožnjih stručnjaka, nemojte prisiljavati dijete da piše desnom rukom. Takvo grubo nasilje nad njegovom prirodom, može dovesti do ozbiljnih smetnji u djetetovom emocionalnom razvoju, do narušavanja tijeka motoričkog razvoja, ometanja koordinacije oka i ruke, te do problema u jezičnom razvoju, najčešće do mucanja.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.