Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. kolovoza 2018.

7 zanimljivosti o ljevorukoj djeci

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Opredijeljenost za lijevu ili desnu ruku postaje vidljiva nakon 6. mjeseca života, a najkasnije do četvrte godine. Iako je dešnjaka puno više nego ljevaka, ne smijemo zaboraviti na naše ljevoruke mališane. Donosimo zanimljivosti koje možda niste znali o malenim ljevacima

Nekad davno, ljevaci su bili diskriminirani, optuživalo ih se da su vještice ili da imaju 'posla s vragom'. No, srećom, danas su se stvari ipak promijenile. U slučaju da u obitelji imate jednog malog ljevaka, pročitajte neke zanimljivosti o ljevorukoj djeci: 

1. Ranije su svjesni svoje dominantne ruke

Većina djece počinje koristiti dominantnu ruku između 18.mjeseca i treće godine, a ljevaci uglavnom od početka pokazuju svoju opredijeljenost i dosljedni su u svojem korištenju lijeve ruke, za razliku od dešnjaka koji u početku podjednako koriste obje ruke  

beba igračke Možda te zanima... Kako kod bebe prepoznati koja je ruka dominantna? Beba

2. Trebaju se puno prilagođavati

Nekad se je mislilo da je biti ljevak problem i mali ljevaci bili su (nepošteno) prisiljeni koristiti svoju desnu umjesto lijeve ruke. Ljevaci su se također morali prilagoditi većini drugih stvari, budući da je većem dijelu svijeta desna ruka dominantna, što isto tako može biti neugodno i nezgodno. Škare, kompjuterski miševi i kamere samo su neki od proizvoda koji su napravljeni za dešnjake. 

3. 1 od 10 osoba je ljevoruka...i mudrija?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sada je poznata činjenica da je jedna od deset osoba ljevoruka. I ne radi se o problemu, već o činjenici. Još jedna zanimljivost za koju je zgodno znati:  Budisti, primjerice, vjeruju da ljevaci predstavljaju mudrost

4. Dječaci imaju više šanse biti ljevaci

Smatra se da razina testosterona ima utjecaj na dominantnu ruku

5. Sve je u genima?

Neki znanstvenici vjeruju da kombinacija gena može uzrokovati opredijeljenost lijevoj ruci, ali nitko zapravo ne zna kako to zaista funkcionira.

6. Ili hormonima?

A, neki znanstvenici vjeruju da drugi faktori utječu na opredijeljenost lijevoj ruci, poput majčinih hormona dok je beba još u trbuhu.

Možda te zanima... O čemu ovisi hoće li beba biti ljevak ili dešnjak? Trudnoća

7. 10%

Oko 10 posto populacije je ljevoruko. I to je dosta, odnosno, nije tako neuobičajeno sresti ljevaka koliko nekad mislimo. Isto tako, korištenje lijeve ruke kod lijevaka ponekad može varirati, neki su u potpunosti ljevaci, neki su većinom ljevaci, ali koriste i svoju desnu ruku kad jedu, otvaraju staklenku ili bacaju loptu. Puno je zanimljivih razlika kod malih ljevaka. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.