Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. veljače 2018.

Nakon noćenja u bolnici, djevojčica je počela mucati

curica djevojčica beba majka čitanje knjiga
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Logopedica Sonja Jovančević odgovara čitateljici koji su mogući razlozi za početak mucanja djevojčice koja je tečno govorila i upotrebljavala duge rečenice, a sad ne može bez mucanja izgovoriti riječ

Moja kći ima 2 godine i 8 mjeseci. Počela je govoriti rano, već s s dvije godine koristila je složenije rečenice (subjekt + predikat +objekt + prilozi), fond riječi je bio jako velik. Do prije sedam dana tečno je govorila, bez zastajkivanja. Jednog jutra je uzela slikovnicu i sama kreirala priču izmišljajući događaje i upotrebljavajući duge rečenice, što je meni samoj bilo fascinantno. Inače sam profesorica jezika i pratim razvoj njenog govora i vježbam s njom. Čitam joj od šestog mjeseca i obožava slikovnice, razgovore, pjesmice. Prije sedam dana povrijedila je nogicu i stavili su joj longetu. Dobila je i virus koji je uzrokovao povraćanje, dehidrirala je i prepala se bolnice u kojoj smo prenoćili. Prije tri dana odjednom je počela mucati. Početak rečenice govori teško, slogove rastavlja (Ma ma ma ma mama, da da da daj mi i i i i igračku). Kada želi nešto reći, izvede dugi vokal (Oooooooovo je Miki Mausova tuta). Svjesna je da se nešto događa. Kad počne mucati na početku rečenice, očajno kaže: "Ne znam pričati" i počne plakati. Ja je utješim, ne ispravljam je, ne dopunjavam je, pričam polako i smireno. Tako i ostali (muž i teta koja je čuva). Nema tikove, ne grči se, ne hvata zrak ali nekad stisne okice kad produži taj početni glas. Pitam se što se dogodilo i što nam je činiti?

Možda te zanima... Kada najranije možeš primijetiti da dijete muca? Vrtić

Djeca u tom periodu razvoja, jezik razvijaju vrlo intenzivno obzirom da se do 3. godine života razvija baza jezika koja je primarna kako bi jezični razvoj dalje dobro funkcionirao. Kod neke se djece upravo iz tog razloga, dakle intenzivnog govorno-jezičnog razvoja, može javiti mucanje koje je specifično za tu dob, razvojno je i može proći spontano bez ikakvih posljedica. Obzirom da je vaša djevojčica imala loše iskustvo s bolnicom, koje ju je očito jako prepalo, to bi mogao i biti jedan od uzroka zašto je počela mucati. Neka djeca u sebi "nose" predispoziciju za mucanje no mucanje se nikad ne pojavi, do trenutka neke situacije koja je za njih stresna i djeluje kao "okidač".

bolnica Možda te zanima... Kako pripremiti dijete za boravak u bolnici? Vrtić

Otiđite kod logopeda na procjenu, da se utvrdi o kakvim se netečnostima radi i svakako je potrebno pratiti razvoj mucanja koje se može povući, ili prerasti u pravo mucanje. Stoga je vrlo bitno da se napravi pravodobna procjena kako bi se što prije moglo djelovati na simptome. Vi dobro postupate i na vrijeme ste uočili problem.

Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

Zbog čega dijete počne mucati?

dječak beba Možda te zanima... Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.