Školarci Škola 30. siječnja 2018.

Izazovi početnog školovanja za ljevoruke učenike

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljevorukoj djeci će možda biti teže svladati neke školske zadatke ili će im trebati više vremena za njih. Učiteljica Petrunjela Krajačić savjetuje kako djetetu olakšati početno čitanje, pisanje, crtanje i druge moguće probleme s kojima se susreću ljevaci tijekom školovanja

"Zar ti pišeš lijevom rukom?", pitanje je koje sam nebrojeno puta čula. "A učiteljica si?"  Da, ja sam ljevakinja, 100% od rođenja,  rođena u obitelji dešnjaka. Iako se u mom djetinjstvu, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, smatralo da je ljevoruko dijete potrebno “podešnjačiti” u mojoj obitelji to, na sreću, nije bio slučaj. Roditelji su me pustili da spontano razvijam dominantnu ruku.  

Djecu se tada pokušavalo “podešnjačiti” s isprikom da će im kasnije u životu biti lakše jer je okolina prilagođena dešnjacima. Strojevi, alatke, razna pomagala… dizajnirani za korištenje dešnjacima. Uzeti škare u “krivu” ruku i rezati, otvarati konzervu, naviti sat, sjesti za računalo i koristiti se mišem… za sve te radnje trebalo mi je, kao i ostalim ljevacima, više vremena i mrvica kreativnosti da bismo ih savladali. 

ljevoruka djevojčica ljevoruko dijete Možda te zanima... Nemojte prisiljavati dijete da koristi desnu ruku umjesto lijeve Vrtić

Istraživanja pokazuju da je otprilike 10 posto stanovnika našeg kontinenta ljevoruko. Ljevorukost je najčešće nasljedna. Kod roditelja dešnjaka šanse da dijete bude ljevak su samo 2 posto. Već kod jednog roditelja ljevaka šanse rastu na 17 posto, a kod oba roditelja ljevaka čak na 50 posto. Mnoge slavne osobe bile su ljevaci: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Napoleon, Henry Ford, Albert Einstein, Marilyn Monroe

Klub ljevaka (The Left-Handers Club) utemeljen je u Velikoj Britaniji 1990. kako bi njegovi članovi bili u tijeku s novim proizvodima koji su im dostupni i kako bi svoje zajedničke poglede izložili proizvođačima i svijetu općenito. Britanski Klub ljevaka organizirao je  13. kolovoza 1992. po prvi puta organizirao obilježavanje Međunarodnog dana ljevaka kojim se diljem svijeta pokušavala pobuditi svijest o prednostima i nedostacima te osobine. Danas je britanski Klub Ljevaka međunarodna organizacija i vodeće svjetsko savjetodavno središte o pitanjima ljevaka.

Pročitajte sedam zanimljivosti o ljevorukoj djeci

Dopustite djetetu da samo odabere kojom rukom će obavljati svakodnevne radnje

Odlučno ljevoruko dijete nemojte nagovarati da koristi desnu ruku. Dozvolite mu da samo odabere kojom će rukom lakše obavljati svakodnevne radnje. Inzistiranje na uporabi desne ruke i na taj način zadiranje u organizaciju djetetova mozga može utjecati na koncentraciju, poteškoće kod čitanja i u pisanju, finu motoriku (izgled rukopisa) i poteškoće s izgovorom (mucanje). 

Na kraju krajeva, preferencija jedne ruke ne mora biti trajna. Neka djeca recimo, koriste obje ruke za pisanje, ili kasnije određene radnje rade čak desnom rukom.

ljevoruka djevojčica ljevoruko dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Polazak u školu veliko je iskušenje za svako dijete, a naročito za ono ljevoruko. U toj dobi djeca proširuju i razvijaju svoju socijalizaciju pa je važno da izgrade samopouzdanje vezano uz dominantnu ruku kojom se koriste. Roditelji bi trebali odgajati dijete sa sviješću da biti ljevak nije nedostatak niti čudna pojava. Savjetujem roditeljima da razgovaraju s djetetom o konkretnim problemima s kojima se susreće i predlože načine rješavanja tih problema.  

crtanje Možda te zanima... Kako potaknuti razvoj fine motorike kod djeteta? Vrtić

Nemojte preuveličavati probleme zbog ljevorukosti i ne radite paniku. Ljevorukoj djeci će možda biti teže svladati neke školske zadatke ili će im trebati više vremena za njih. Ako oni sami razumiju zašto njihovi prijatelji završavaju zadatke prije njih, bit će manje frustrirani nego ako to ne razumiju. Važno je da znaju da je u redu potražiti pomoć.

Neke stvari u školi skoro je nemoguće mijenjati; primjerice, svi su prozori u školama uvijek s lijeve strane pa si ljevaci prave sjenu rukom kojom pišu. Ali ako je ljevak smješten na lijevu stranu klupe, imat će veći prostor za pisanje i neće ograničavati  prostor svojeg susjeda/ prijatelja s kojim sjedi. Idealno bi bilo posjesti skupa dva ljevaka. Upozorite učenike na svog “đaka-ljevaka”.

ljevoruko dijete Možda te zanima... Sve što trebate znati ako je vaše dijete ljevoruko Vrtić

U početku čitanje je sporije

Ljevoruki čitači intuitivno gledaju u smjeru svoje dominantne hemisfere - desno. Prilikom čitanja djeca prije uočavaju slova koja su desno što može dovesti do zamjene slova ili slogova, posebice ako čitaju naglas. Često u početku čitaju sporije pa imajte strpljenja za njih.

Početno pisanje - naučite ih kako držati olovku

Dok dešnjaci olovku prilikom pisanja vuku, ljevaci je stišću. Naučite ih da drže olovku između palca i kažiprsta dok se olovka oslanja na srednji prst, pod kutom od 45 stupnjeva – ali tako da olovka pokazuje prema djetetovu lijevom ramenu, a ne desnom. Papir bi trebao biti smješten lijevo od tijela. Tako će uspjeti dobiti ruku u položaj ispod reda u koji pišu. Možda će im zbog toga trebati više vremena nego prosječnim dešnjacima.

ljevorukost djevojčica crta crtanje Možda te zanima... Ljevoruka djeca često su natprosječno inteligentna Vrtić

Crtanje - nabavite veći format papira

Zbog dominacije desne hemisfere mozga, ljevaci su skloniji maštanju, kreativniji su, emotivniji i lakše se snalaze u prostoru. Upravo je crtanje idealan način da se izraze pa im to treba omogućiti i to na većim formatima papira. A4 je stvarno premalen u prvom razredu.

Što još možete napraviti?

  • Kupujte djetetu olovke, bilježnice, i drugi pribor dizajniran za ljevake. Meke, posebno oblikovane olovke s oznakom „L“ na mjestu na koje dolazi palac naučit će dijete kako ispravno držati olovku.
  • Lagano podignite lijevi kut papira na kojem dijete piše da biste spriječili iskrivljivanje zapešća i naprezanje mišića.
  • Pomozite djetetu da se orijentira slijeva nadesno crtanjem deblje zelene crte niz lijevu stranu papira. Recite djetetu da se odmakne od zelene crte udesno dok piše.
  • Ako vaše dijete sjedi u skupini ili pokraj dešnjaka, neka sjedne s lijeve strane tako da ne udara laktom u susjeda.
  • Većina ljevaka obično zamrlja papir pri prvim pokretima rukom po papiru. Dajte djetetu do znanja da je to u redu! Ono što je važno jest da dijete svlada osnove!
djevojčica čitanje učenje Možda te zanima... Koje su vještine potrebne da bi dijete naučilo čitati i pisati? Vrtić

Napomenite djetetu da su ljevaci članovi “posebnog društva” koju čine mnogi sjajni sportaši, glumci, umjetnici i političari. Zajedno potražite popis poznati ljevaka iz svijeta sporta, filma ili umjetnosti. Tada im neće biti teško što će se morati više angažirati za savladavanje početnog čitanja i pisanja ili nekih drugih školskih zahtjeva. Jednostavno će ih svladati. Imaju za to predispozicije i to je jedan od njihovih talenata. 

Pokušajte zajednički otkriti ima li možda vaše ljevoruko dijete sposobnost zrcalnog čitanja i pisanja, ta je sposobnost svojstvena samo ljevacima, a koristio ju je i genijalni Leonardo da Vinci. 

I za kraj jedna zanimljivost, u SAD-u, u Pennsylvaniji osnovana je umjetnička škola, Juniata College, gdje se školuju ljevaci, zasad jedina takve vrste u svijetu. 

dijete učenje brojevi Možda te zanima... Kada je pravo vrijeme za učenje brojki i slova? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.