Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. srpnja 2014.

Zbog čega dijete počne mucati?

dječak zamišljen
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu Klokanice raspravljaju o tome zašto su njihova djeca počela mucati te kako im mogu pomoći, a logopedica Sonja Jovančević objasnila je zbog čega se najčešće javlja taj poremećaj u govoru

Zabrinuta mama petogodišnjeg dječaka Marija87, koji je počeo mucati dok je imao tri godine, zatražila je savjet drugih mama na forumu Klokanice kako da pomogne svom sinu budući da je njegovo mucanje s godinama postalo gore, a i ona sama ima problem s tim poremećajem u govoru.

"Moj sin ima sada pet i pol godina i ne može više niti jednu riječ reći koliko muca. To je sve počelo s njegove tri godine, ali je dolazilo i odlazilo samo po sebi. Sada unazad mjesec dana je počelo strašno i praktički se više muči i pati nego što priča", požalila se mama Marija87.

Sin čitateljice pod nadimkom maja80 također je u toj dobi počeo mucati, a pedijatrica ih je tada upozorila neka dječaka ne ispravljaju dok govori, niti mu dovršavaju rečenice. Do iznenadnog je mucanja, objasnila je pedijatrica roditeljima, došlo jer je dječak puno toga želio reći, no nije sve mogao posložiti u jednu rečenicu.

I logopedica Sonja Jovančević kaže kako se mucanje u dječjoj dobi može pojaviti u periodu intenzivnog razvoja govora i to u dobi između druge i treće godine.

"U toj fazi dijete želi puno toga reći, ali nije još uvijek spremno za spretnu motoričku izvedbu riječi ili rečenica koje želi izgovoriti. Pa tako često možemo čuti kako dijete zastajkuje u govoru, kako ponavlja dijelove govora, oklijeva, ubacuje razne poštapalice, produžuje glasove", pojašnjava logopedica. Je li riječ samo o prolaznoj fazi ili će to dijete zaista mucati jednog dana, treba procijeniti stručnjak, odnosno logoped.

Različiti uzroci mucanja

I sin čitateljice danihruske imao je problema s mucanjem jer nije mogao reći što misli. Kako je napisala na našem forumu, bio je dosta napredan pa je tako s tri godine znao abecedu i pisao slova, s četiri godine brojeve i zbrajanje, a s pet godina tablicu množenja. Tom dječaku pomagalo je kada se sam morao obratiti nepoznatim osobama. Iako je stalno bio s roditeljima u kući, danihruska se bojala i kako je doživio neku negativnu, stresnu situaciju pa je zato počeo mucati.

"Mnogo puta smo bili na toj temi i kroz crtež sam shvatila da nije siguran u ljubav mene i supruga. Sada ima 17 godina, mucanje je skroz prestalo tek u osmoj godini. Dakle, od 5. godine do 8. još je bilo nekoliko kraćih faza mucanja. Dijete naprosto mora osjećati sigurnost, to je najvažnije i da stekne samopouzdanje", smatra čitateljica danihruska.

Logopedica Sonja Jovančević objašnjava kako postoje različiti uzroci mucanja koji različito utječu na svakog od nas.

"Vrlo bitno je znati postoji li netko u obitelji tko muca, je li odrasla osoba ili dijete koje muca imalo neki stresni događaj u svom životu. Koliku ulogu igra nasljeđe, a koliku okolinski faktori, teško je odrediti", kaže Sonja Jovančević.

Mucanje se javlja kod tri do pet posto djece, a taj je poremećaj češći kod muških. Premda se u odrasloj dobi javlja rijetko, ipak je moguće. S mucanjem u odrasloj dobi, dok je krenula na fakultet, susrela se i naša čitateljica missha i to u situacijama kada je imala tremu.

Ne pokazivati da nešto nije u redu

Kod djece i kod odraslih postoje različiti tipovi mucanja, a svaki od njih ima različite fizičke i psihičke simptome

"Logoped je taj koji mora jako dobro znati procijeniti dijete, roditelje ili odraslu osobu s kojom radi. Najvažnije je uz logopedsku terapiju znati što i kako raditi kod kuće jer bez podrške u pozadini napretka neće biti", naglašava logopedica te dodaje kako se neki terapijski postupci upravo i temelje samo na radu s roditeljima. Sonja Jovančević savjetuje i kako kod kuće ne treba djetetu skretati pažnju na njegov govor, a potrebno je osigurati mirnu atmosferu, igrati se i pokušati što manje izrazom lica pokazati da nešto nije u redu.

Naša čitateljica Ankica na forumu je preporučila terapiju kod poznatog varaždinskog logopeda dr. Darka Novosela, a njegovu terapiju opisala kao vrlo učinkovitu.

"Moj sin je išao kod našeg logopeda tri godine i nije bilo uspjeha, a tamo je bio pet dana i sada je super jer oni s njima rade cijeli dan i vježbe za govor, vježbe opuštanja i vježbe slušanja samih sebe", napisala je Ankica. Na portalu ZdravaKrava pročitajte više o autorskoj metodi doc. dr. sc. Darka Novosela

Je li i vaše dijete imalo problema s mucanjem? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.