Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 30. svibnja 2016.

Moja curica muca, a na jesen kreće u školu

dijete djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Logopedica Sonja Jovančević odgovara treba li posjetiti stručnjaka kad dijete muca i radi čudne pokrete ili je to samo faza u razvoju koja će proći i riješiti se prije nego djevojčica krene u školu

Imam curicu od 6 i pol godina i na jesen kreće u školu. Povremeno muca od svoje treće godine. Imala je fazu nekih "čudnih pokreta", a unazad par dana okreće očima. Ne znam jesu li to samo faze ili ne, ali počinje me brinuti jer kreće u školu i ne bih htjela da ima problema.

Svakako biste trebali otići na pregled kod logopeda kako bi se utvrdilo o kakvom se mucanju radi i koje vrste mucajućih netečnosti vaše dijete ima. Obzirom da ste naveli da je vaša djevojčica mucala u trećoj godini te ste spomenuli i neke čudne pokrete svakako to treba uzeti u obzir kako bismo što prije na to utjecali. Uzroci mucanja su različiti i mnogobrojni i važno je detektirati one koji su kod vaše djevojčice utjecali na pojavu njenih netečnosti.

dijete djevojčica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Niste spomenuli je li vaše dijete svjesno toga i koliko joj to smeta što je još jedan od bitnih faktora u takvoj vrsti problematike. Svakako preporučujem savjetovati se sa stručnjakom prije polaska djeteta u školu obzirom da će se i u školi susresti s novim izazovima u novom okruženju, što uvelike može utjecati na varijabilnost mucanja. Potrebno je više informacija kako bismo utvrdili stanje vašeg djeteta i kako bismo znali dati vam odgovarajuće savjete za rad kod kuće.

Mucanje se primjećuje već u trećoj godini

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.