Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. srpnja 2018.

Je li zamuckivanje dio razvoja ili trebate otići logopedu?

dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Logopedinja Stella Rožman objašnjava kako razlikovati razvojno mucanje - koje se često javlja kod djece u dobi između druge i pete godine i u većini se slučajeva samo povlači, i početno mucanje - kod kojeg je potreban rad s logopedom

"Vrlo je uobičajeno da se roditelji djece između druge i pete godine javljaju logopedu jer je njihovo dijete u jednom trenutku počelo ponavljati početni slog, glas, riječ ili možda čak i cijelu rečenicu. Ovaj tip mucanja nazivamo razvojnim mucanjem i javlja se kod otprilike 80 posto djece urednog govorno-jezičnog razvoja", objašnjava Stella Rožman, prof. logoped iz Kabineta Korneo. 

dječak beba Možda te zanima... Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije? Vrtić

Ona ističe kako je dobra vijest da će se ovaj tip mucanja sam od sebe povući u većini slučajeva, a logopedi u takvoj situaciji savjetuju roditeljima da puste dijete da izgovori rečenicu do kraja, da ne dopunjavaju njegove misli, da mu stvore određenu opuštenu atmosferu, da mu se i obraćaju opuštenije i smirenije.

"Ono što je važno razlikovati je razvojno mucanje od početnog mucanja. Ako dijete iz ove faze počinje sve više ponavljati samo prvi glas, a ne prvi slog ili cijelu riječ, ako ponavljanja s dva ponavljanja pređu na četiri ili pet ponavljanja te ako primjetite određene tikove, kao što su gutanje zraka, dizanje ramena, grčenje lica, treptanje očiju, sve ovo bi moglo upućivati na početak mucanja, tj. razvijanje početnog mucanja i tada bi se roditelji trebali obratiti logopedu", dodaje logopedinja.

dječak zamišljen Možda te zanima... Zbog čega dijete počne mucati? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.